Erilaisia tennareita rivissä

Perheohjaamossa työskentelevät

 

Mari Einola

Konsultoiva erityisopettaja Mari EinolaOlen Perheohjaamon konsultoiva erityisopettaja Mari Einola. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri: luokanopettaja ja erityisluokanopettaja. Lisäksi olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Ennen Perheohjaamoa olen toiminut erityisluokanopettajana lähes 20 vuotta. Kotoa minulta löytyy puolison lisäksi 3 lasta. Vapaa-ajalla nautin perheen kanssa puuhastelusta, liikunnasta ja erityisesti retkeilystä.

Minun sydäntäni lähellä on jokaisen lapsen, perheen tai vaikkapa koululuokan omanlainen, riittävän hyvä arki. Asioita yhdessä pohtimalla ja ihmettelemällä sekä kokeilemalla joskus hulluiltakin tuntuvia ratkaisuja, voidaan rakentaa juuri teille sopivaa arkea.

”-Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. –Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus.  (Muumipappa ja meri)”

 

Kirsi Sillanpää

Olen Perheohjaamon perheohjaaja Kirsi Sillanpää. Koulutukseltani olen lähihoitaja ja sosionomi (AMK).  Lisäksi olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.
Kokemusta varhaiskasvatuksesta ja perheiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä karttui usean vuoden ajan omassa päiväkoti yrityksessä. Olen työskennellyt myös lastenkodissa sekä erityistä tukea tarvitsevien tilapäishoidon yksikössä.

Omat kaksi lastani ovat aikuisia. Meidän elämämme polulla on ollut haasteita, jotka ovat kehittäneet osaamistani ja ymmärrystäni haastavissa tilanteissa myös vanhemman näkökulmasta. Pyrin olemaan aidosti ja kiireettömästi läsnä. Pidän tärkeänä, että asiakas tulee kohdatuksi ja kuulluksi sekä saa tukea, ohjausta ja kannustusta.

Aina ei itsellä ole voimavaroja tai keinoja millä tilannetta saataisiin helpotettua. Silloin kannattaa pyytää apua.

 

Piia Kiukkonen

Olen Perheohjaamon konsultoiva erityisopettaja Piia Kiukkonen. Koulutukseltani olen sosionomi ja kasvatustieteen maisteri (lastentarhanopettaja, luokanopettaja, erityisopettaja). Lisäksi olen käynyt ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan opinnot sekä psyykkisen tuen asiantuntija -koulutuksen. Toimin noin 20 vuotta laaja-alaisena erityisopettajana eskareissa ja alakouluilla ennen Perheohjaamoon siirtymistä 2019.

Olen kahden teini-ikäisen äiti ja vapaa-aikaani kuuluu kotoilu, liksaharrastukset ja ystävien kanssa oleminen.

Sydäntäni lähellä on ihmisten tavallinen arki sen kaikessa keskeneräisyydessään. Toiveenani on, että jokaisella meillä olisi rohkeutta elää omannäköistä ja itselleen arvokasta arkea. Se vaatii usein oman hyvinvoinnin pohtimista ja arjen systeemien hiomista.

”Täydellisyys on hyvän pahin vihollinen, paljon vähempikin riittää. Inhimillisyys on suurinta rakkautta ja yhdessä olemme enemmän. Täyden elämän salaisuus on hakeutua itselleen oikeanlaiseen valoon.”

 

Sanna Juupaluoma

Olen Sanna Juupaluoma ja toimin Perheohjaamossa kouluyhteisöohjaajana, tutummin ”Koulukoutsina”. Koulutukseltani olen luokanopettaja ja minulla on myös ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutus. Opettajana olen ennen Perheohjaamoa toiminut Kauhajoen eri kouluissa vuodesta 2003. Syksyllä 2023 aloitan myös Autismikirjon asiantuntijan opinnot, nepsyasioiden ollessa muutenkin sydäntäni lähellä.

Vapaa-ajallani tykkään touhuta ihan vaan kotona, kahden lapseni kanssa. Harrastuksista tanssi on mieluisinta. Hyvällä säällä tykkäämme myös veneillä puolisoni kanssa.

Perheohjaamossa työhöni kuuluu sellaisten lasten ja nuorten auttaminen, joilla on vaikeutta lähteä kouluun ja poissaoloja uhkaa kertyä. Syyt poissaoloihin ovat yleensä moninaiset ja ne vaativat hienotunteista lähestymistä. Harvoin lapsi osaa itse ensin edes sanoittaa mistä kiikastaa. Tilanne on kuitenkin tosi raskas koko perheelle ja olo voi tuntua toivottomalta, kun mikään konsti ei tunnu auttavan. Tilanteet kyllä lähtevät aukeamaan, kunhan pääsemme alkuun, tärkeintä on olla rohkeasti yhteydessä heti kun siltä alkaa tuntua.

Koulusta poissaolo tai kouluun liittyvä voimakas ahdistus on aina oire jostain, vinkki lapselta, että nyt hän tarvitsee jossakin apua ja tukea. Lähestymistavan tulee olla lasta kuunteleva ja kunnioittava ja ajatus on, että yhdessä mietimme miten jatkaa niin että päästään kouluun takaisin. Lapsen tukemisen lisäksi yleensä perhe kokonaisuudessaan tarvitsee tukea ja toimin myös linkkinä opettajaan ja kouluun sopivien toimintatapojen löytämiseksi. Etsitään jokaiselle se juuri heille sopiva ratkaisu.