Erilaisia tennareita rivissä

Perheohjaamossa työskentelevät

Piia Kiukkonen

hyvinvointipedagogi Piia KiukkonenOlen Perheohjaamon hyvinvointipedagogi Piia Kiukkonen. Koulutukseltani olen sosionomi, kasvatustieteen maisteri: lastentarhanopettaja, luokanopettaja ja erityisopettaja. Lisäksi olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Toimin noin 20 vuotta laaja-alaisena erityisopettajana Kauhajoen eskareissa ja alakouluilla ennen Perheohjaamoon siirtymistä. Olen kahden kouluikäisen lapsen äiti, joka nauttii tenavien kanssa kotoilun lisäksi liikunnallisista harrastuksista, äänikirjoista, musiikista, leffoista ja ystävien seurasta.

Sydäntäni lähellä on ihmisten tavallinen arki sen kaikessa keskeneräisyydessään. Toiveenani on, että jokaisella meillä olisi rohkeutta elää omannäköistä ja itselleen arvokasta arkea. Uskon, että sitä kautta löytää arkeensa aitoa hyvinvointia. ”Täydellisyys on hyvän pahin vihollinen, paljon vähempikin riittää. Inhimillisyys on suurinta rakkautta ja yhdessä olemme enemmän. Täyden elämän salaisuus on hakeutua itselleen oikeanlaiseen valoon.”

Mari Einola

Konsultoiva erityisopettaja Mari EinolaOlen Perheohjaamon konsultoiva erityisopettaja Mari Einola. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri: luokanopettaja ja erityisluokanopettaja. Lisäksi olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Ennen Perheohjaamoa olen toiminut erityisluokanopettajana lähes 20 vuotta. Kotoa minulta löytyy puolison lisäksi 3 lasta. Vapaa-ajalla nautin perheen kanssa puuhastelusta, liikunnasta ja erityisesti retkeilystä.

Minun sydäntäni lähellä on jokaisen lapsen, perheen tai vaikkapa koululuokan omanlainen, riittävän hyvä arki. Asioita yhdessä pohtimalla ja ihmettelemällä sekä kokeilemalla joskus hulluiltakin tuntuvia ratkaisuja, voidaan rakentaa juuri teille sopivaa arkea.

”-Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. –Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus.  (Muumipappa ja meri)”

Kirsi Sillanpää

Olen Kirsi Sillanpää, Perheohjaamon perheohjaaja. Koulutukseltani olen lähihoitaja ja sosionomi (AMK). Lisäksi olen ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.
Kokemusta varhaiskasvatuksesta ja perheiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä karttui usean vuoden ajan omassa päiväkoti yrityksessä. Olen työskennellyt myös lastenkodissa sekä erityistä tukea tarvitsevien tilapäishoidon yksikössä.

Mörkö koirani sekä ystäväni huolehtivat lenkittämisestäni. Tykkään tehdä villasukkia ja villapaitoja. Omat kaksi lastani ovat aikuisia. Meidän elämämme polulla on ollut haasteita, jotka ovat kehittäneet osaamistani ja ymmärrystäni haastavissa tilanteissa myös vanhemman näkökulmasta. Pyrin olemaan aidosti ja kiireettömästi läsnä. Pidän tärkeänä, että asiakas tulee kohdatuksi ja kuulluksi sekä saa tukea, ohjausta ja kannustusta.

Aina ei itsellä ole voimavaroja tai keinoja millä tilannetta saataisiin helpotettua. Silloin kannattaa pyytää apua.

 

Sanna Juupaluoma

esittelykuva

”Ei kannettu lapsi koulussa pysy.”

Olen Sanna Juupaluoma ja toimin hanketyöntekijänä osana Perheohjaamoa, Kouluyhteisöohjaajana. Koulutukseltani olen luokanopettaja ja minulla on myös ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutus. Opettajana olen toiminut Kauhajoen eri kouluissa vuodesta 2003.

Vapaa-ajallani tykkään touhuta kahden lapseni kanssa ja harrastuksista liikunta ja tanssi on lähellä sydäntäni. Hyvällä säällä tykkäämme myös veneillä puolisoni kanssa.

Opettajan työssä tuntui, etten aina ehtinyt auttaa oppilasta kaikessa, missä olisin halunnut tai missä haasteita näin olevan. Perheohjaamossa työhöni kuuluu nyt sellaisten lasten auttaminen, joilla on vaikeutta lähteä kouluun ja poissaoloja uhkaa kertyä. Syyt poissaoloihin ovat yleensä moninaiset ja ne vaativat hienotunteista lähestymistä. Koulusta poissaolo on aina oire jostain, vinkki lapselta, että nyt hän tarvitsee jossakin apua ja tukea. Lähestymistavan tulee olla lasta kuunteleva ja kunnioittava ja ajatus on että yhdessä mietimme miten jatkaa niin että päästään kouluun takaisin. Lapsen tukemisen lisäksi yleensä perhe kokonaisuudessaan tarvitsee tukea ja toimin myös linkkinä opettajaan ja kouluun sopivien toimintatapojen löytämiseksi. Etsitään jokaiselle se juuri heille sopiva ratkaisu.

Haluan tuoda toivoa silloin kun sitä on vaikea löytää, sillä sitä aina on.