Etusivu - Kolmihenkinen perhe ulkona

Sanssin kulttuuritalo

Sanssin kulttuuritalo vuonna 2022

Kulttuurista kiinnostuneet kuntalaiset ovat esittäneet jo vuosia – tai uskaltaisiko sanoa vuosikymmeniä, että Kauhajoella tulisi olla oma kulttuuritalo. Asia on edennyt verkkaisin askelin, mutta päämäärä on ollut selkeä. Nyt olemmekin tilanteessa, jossa saamme iloita jo hyvää vauhtia muodostumassa olevasta eläväisestä ja avoimesta kulttuuritalosta, joka on kehittymässä entisen Sanssin koulun tiloihin.

Sanssin koulun muutettua uuteen koulukeskukseen alkoivat vanhan koulurakennuksen kunnostustyöt. Peruskorjaus aloitettiin niin kutsutusta Terijoen siivestä. Tämä osa koulusta on vanhaa hirsirakennusta, jossa yhteislyseo aloitti koulunkäynnin syyskuussa 1930. Siivessä kohtaavatkin tunnelmallisesti uusi ja vanha, perinteitä kunnioittavasti ja raikkaasti. Hirsirakennuksen alakerrassa olevat luokkahuoneet on kunnostettu todella kauniiksi ja nyt syksyllä niissä tiloissa aloitti toimintansa muun muassa Perhetupa Soffa ja Perheohjaamo.

 

Kulttuuritalon museo- ja näyttelytilat

Siiven yläkerrassa sijaitsevat kulttuuritalon museo- ja näyttelytilat. Eduskuntamuseo, jossa eduskunnan istunnot pidettiin talvisodan aikana, on palautettu mahdollisimman tarkoin siihen asuun, joka sillä oli talvikuukausina 1939-1940 eduskunnan istuntosalina toimiessaan.

Kotitalousopisto 100 vuotta -näyttely esittelee opiston toimintaa ja historiaa valtakunnallisesti merkittävänä kotitalousalan kouluna. Maatalonemännän ja kotitalousneuvonnan opintojen lisäksi nuorille naisille opetettiin yleissivistäviä aineita tukien näin naisten yhteiskunnallista toimijuutta.  Kotitalousopistolla oli myös merkittävä rooli eduskunnan Kauhajoella olon aikana. Opisto huolehti eduskunnan ruokailusta ja osittain majoituksesta sekä kanttiinista. Näyttely sijaitsee käytävällä aivan Eduskuntamuseon vieressä.

Museokäytävän kolmas näyttelytila on rakennettu uutta ja vanhaa yhdistäen. Näyttelyhuoneessa on pysyvästi esillä Hämes-Havusen sepälle kuuluneita taidokkaita huonekaluja 1800-luvun alkupuolelta. Huoneen lasivitriineissä taas on esillä vaihtuva näyttely, johon saa mielellään ehdottaa asetelmia tai töitä esille. Viimeksi päästiin tunnelmoimaan keramiikan lumouksesta kun kesän ja syksyn ajan nähtävillä oli Kauhajoen kansalaisopiston keramiikkakurssilla valmistuneita töitä.

Ensi keväänä taidenäyttelytilat laajenevat ensimmäisessä kerroksessa olevaan ruokasaliin ja salin vieressä olevaan käytävään. Salin laajat tilat mahdollistavat suurtenkin teosten esille laiton.

Kulttuuritalo toimitilana kursseille ja yhdistyksille

Kulttuuritalo on mainio tila mitä erilaisemmille toimijoille ja monennäköiselle toiminnalle. Talossa on jo usean vuoden ajan toiminut muun muassa kansalaisopiston entisöinti- ja verhoiluryhmä sekä erilaisia liikuntaryhmiä. Talossa kokoontuu myös jo nyt useita yhdistyksiä kuten partiolaiset, 4h-yhdistys, eläkkeensaajat sekä bändi.

Kulttuuritalon toisessa kerroksessa sijaitsee liikuntasali, jossa pidetään tällä hetkellä kansalaisopiston liikuntatunteja. Salissa on myös näyttämö ja siellä on mahdollisuus pitää pienimuotoisia näytelmiä, konsertteja, luentoja tai muuta esittävää taidetta. Alakerrassa oleva   keittiö mahdollistaa tulevaisuudessa vaikkapa kahvion avaamisen.

Miten jatkossa?

Kulttuuritalon kokonaisvaltainen käyntiin saattaminen vie oman aikansa, mutta kuplivaa innostusta talon suhteen on ilmoilla ja monipuolista toimintaa jo käynnissä. Olisi ilo saada yhdessä luotua kulttuuritalosta mahdollisimman monipuolinen ja toimiva kokonaisuus, jossa voi tavata ystäviä, osallistua järjestettäviin kursseihin, käydä kahvilla ja taidenäyttelyissä, lukea lehtiä, pelata lautapelejä, käyttää talon ompelukonetta, viettää aikaa kuin kodin ulkopuolisessa olohuoneessa.

Talossa on paljon kerhoja, yhdistyksiä ja ryhmiä, mutta tarkoitus on avata ovia myös vapaammalle ajanvietolle ja toiminnalle. Tilanteisiin, kun kaipaa päiväkahvin aikaan vähän juttuseuraa tai olisi kiva lähteä johonkin, mutta ei ole oikein sopivaa paikkaa minne mennä. Tällaiseen spontaaniin ajanviettohaaveeseen kulttuuritalo tulee toivon mukaan myös vastaamaan mahdollisimman pian ja tarjoamaan helposti lähestyttäviä tiloja, tilanteita ja hetkiä. Miltä kuulostaisivat iltapäiväkahvit nojatuolissa Sanssin kulttuuritalolla? Tämä ehdotus ei ole aivan vielä toiminnassa, mutta mahdollisuutena ilmoilla.

Tulevan vuoden aikana haluamme kuulla kuntalaisten näkemyksiä talon tarjonnasta. Tulemme järjestämään keväällä yhteisen keskustelutilaisuuden, jossa voi esittää ajatuksiaan ja toiveitaan talon toiminnasta. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita nauttimaan talon mahdollisuuksista ja kehittämään toimintaa näköisekseen!

Hyvää alkanutta vuotta 2022!

Sirpa Autio
Viestintä- ja kulttuurikoordinaattori

Toiveita kulttuuripalveluille

Nimi