Mies istuu muinaisrannan eli kivijadan yli tehdyllä kävelysillalla

Suoluontoa, kivijatoja, peltolakeuksia, ihania vesistöjä ja paljon muuta

Luontoretkeilyn vetonaulojamme ovat Lauhanvuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistot, jotka ovat osa Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geoparkia. Niissä suosittuja hotspotteja ovat Kauhalammen pitkospuut, Katikan kanjonit laavuineen, Lauhanvuoren näkötorni, Kivijata ja Spitaalijärvi. Kauhajoella voit päiväretkeillä erämaaluonnon lisäksi myös upeassa Hyypänjokilaakson kulttuurimaisemassa.

Luontokohteet, maisemat ja reitit

Pitkospuita pitkin kansallispuistoon, peltotietä keskelle kulttuurimaisemaa

Etsitkö luonnon rauhaa? Haluatko reippailla erämaassa, bongata lintuja tai kulkea elävässä kulttuurimaisemassa kokien yhteyden elämään maatalouden vuodenkierrossa yli sukupolvien? Kauhajoella voit ammentaa hyvinvointia niin erämaaluonnosta kuin maaseudun kulttuurimaisemastakin. Tarttumapintoja tarjoavat Unesco Global Geopark -verkostoon kuuluvat kansallispuistomme sekä hoidetut kulttuurimaisemamme ja monet hyväkuntoiset, merkityt reitit retkeilypalveluineen. Tutustu luontokohteisiimme sivulla Kansallispuistot ja muut suojelualueet ja kulttuurimaisemaan sivulla Hyypänjokilaakso. Lue lisää Geoparkista sivulla Geopark.

Patikointi-, pyöräily- ja hiihtoreitit

Erämaista luontoa voit kokea kansallispuistojen merkityillä retkeilyreiteillä. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa 2,7 km pituinen Kauhalammin kierros kulkee osaksi keskiaikaista museotietoa, osaksi pitkospuista pitkin keskellä upeaa avosuota lampineen. Katikan kanjoneilla on 2 km pituinen rengasreitti kanjonimaisilla rinteillä. Lauhanvuoren kansallispuistossa on useita metsäisiä reittivaihtoehtoja patikoinnille. Reittien pituudet ovat 1-9 km. Niitä ovat Spitaalijärven polku, Pirunkierros, Rantapolku ja Terassikierros. Lue lisää kansallispuistoistamme sivulta Kansallispuistot ja suojelualueet. Lauhanvuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan yhdistää polkuyöräreitti. Lauhanvuorella on maastopyöräilijöille tarjolla myös geologia-aiheinen Lauhanvuori-Geobike maastopyöräilyreitti, josta voi valita 8-35 km pituisia kokonaisuuksia.

Kauhajoella voi patikoida merkityillä reiteillä myös kauniissa maaseudun kulttuurimaisemassa. Hyypänjokilaaksossa on polkuverkosto, jossa on 5-17 km pituisia rengasreittejä. Lue lisää Hyypänjokilaakson reiteistä sivulta Hyypänjokilaakso. Katikan kanjoneilta pääsee peruskartassa näkyvää polkua pitkin Hyypän kulttuurimaisemaan.

Kauhajoen pyöräilyreitit kuuluvat Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geoparkin yhdeksän kunnan alueelle ulottuvaan Two Billion Year Tours -retkipyöräilyreitistöön. Pyöräilyreitit löytyvät digitaalisena myös OutdoorActive.com-karttapohjilla.

Sotkan ulkoilu- ja urheilualueella, Laitasaaren ulkoilualueella sekä Nummijärven leirintäalueen yhteydessä on merkittyjä kuntoratoja metsäisessä ympäristössä. Radat palvelevat talvisin latuina, ja ladut ovat pääosin valaistuja.

Hyypänjokilaakson ja Nummijärven alueella on merkitty maastoon pyöräilyreittejä, jotka yhdistävät matkailun hotspotteja. Reittien päätepisteitä ovat Nummijärven leirintäalue, Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistossa sijaitsevat Kauhanevan pysäköintialue ja Katikankanjoni sekä Hämes-Havusen talonpoikaistalon pysäköintialue. Hämes-Havusesta on hyvät pyöräily-yhteydet myös Kauhajoen keskustaan. Kohteiden välillä on 9-24 km pituisia reittejä yhteensä n. 40 kilometriä.

Pyöräilyreitit vievät sisälle metsä- ja kulttuurimaisemaan. Reitit ovat vaativuustasoltaan helppoja, ja niillä pystyy ajamaan myös tavallisella pyörällä, jos renkaissa on hieman paksuutta. Nummijärvi – Katikankanjoni ja Kauhaneva -väliset jaksot ovat enemmän luonteeltaan maastopyöräreittejä, ja kulkevat metsäautoteitä ja polkuja pitkin. Hämes-Havunen – Katikankanjoni reitit kulkevat Hyypänjokilaaksossa pitkin kylä- ja peltoteitä, jotka ovat pääosin hiekkapäällysteisiä.

Lue lisää Kauhajoen reiteistä VisitSuupohja.fi-sivuilta. Pääset myös tunnelmoimaan Geoparkin pyöräreittejä niiden varrelta kuvattujen videoiden avulla.

Moottorikelkkareitit

Moottorikelkkauria on Kauhajoella noin 200 km. Reitit näkyvät sivulla kelkkareitit.fi. Lisätietoa moottorikelkkareiteistä ja palveluista niiden varrella on Kauhajoen moottorikelkkailijoiden sivuilla.

Tietoa kohteista VisitSuupohja-, Geopark- ja Luontoon.fi -sivuilta

Yksityiskohtaista tietoa luonto- ja maisemakohteistamme, retkeily- ja matkailureiteistämme ja palveluista kohteissa  on koottu seutukunnan yhteisille VisitSuupohja.fi -matkailusivuille. Kansallispuistoista ja niiden palveluista löytyy tietoa myös Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuita. Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark -kohteista ja palveluista löydät tietoa lhgeopark.fi-sivuilta. Tietoa Geoparkista, sen luonnosta ja geologiasta on tarjolla myös Metsähallituksen lauhanvuoriregion.fi -sivuilla.

Runsaasti luontotietoa tarjolla

Kun haluat syventää tietojasi Kauhajoen luonnosta, kulttuurimaisemasta ja rakennusperinnöstä, tutustu toimijoidemme kokoamiin laajoihin tietopaketteihin Internetissä. Kauhajoen luonnonkirjasarjan julkaisut ovat luettavissa kauhajoki.net -sivustolla digitaalisina kirjajulkaisuina ja tiivistettyinä artikkeleina.

Kansallispuistojen lisäksi Kauhajoella on useita muita suojelualueita, jotka edustavat pääasiassa suoluontoa.

Luonto- ja maisemakohteiden kruununjalokivemme

Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark

Tunnetuimpia luontokohteitamme ovat Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark -kohteet, etunenässä Lauhanvuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistot Katikan kanjoneineen, Kauhalammen pitkospuineen, Spitaalijärvineen ja kivijatoineen.

Hyypänjokilaakso

Kulttuurimaisemien aatelia on näyttävään murroslaaksoon muodostunut Hyypänjokilaakson monimuotoinen maatalousmaisema. Parhaiten pääset osaksi maisemaa patikoimalla laakson keskivaiheilta Hyypän majalta alkavia reittejä pelto- ja kyläteitä pitkin. Voit myös nähdä Hyypän pitkiä näkymiä ajaessasi kantatie 44:ää tai laakson poikki itä-länsi-suunnassa kulkevia yhdysteitä.

Järvet ja pienvedet

Vesistöistä kiehtovimia Kauhajoella ovat selännejärvet ja lukuisat pienvedet. Yleisiä uimapaikkoja on Nummijärven leirintäalueella ja Ikkeläjärvellä. Omaehtoisten retkien vesiluontokohteiksi sopivat pienvesistä vaikkapa Ikkelänjoki ja Katikan luomat. Monipuolista tietoa vesistöistämme on kerätty Kauhajoen vesienkirjaan.

Pohjalainen lakeusmaisema

Koe pohjalainen maisema lakeuksineen ja pohjalaistaloineen kulkemalla Kyrönjokea myötäileviä vanhoja maanteitä pitkin Kyrönjoen alkulähteiltä Kauhajärveltä alajuoksulle aina rannikolle asti. Tutustu pohjalaiseen rakennusperinteeseen hienoimmillaan kurkistamalla Hämes-Havusen talonpoikaisrakennusten umpipihoille.

Laitasaaren ulkoilualue

Laitasaaren ulkoilualue Harjankylässä, Kauhajoen ja Kurikan rajamaastossa, tarjoaa rennon luontokohteen koko perheelle. Talvella Laitasaaressa on suosittu valaistu pulkkamäki ja latuja. Seurantalon pihassa on tilava kota, jossa voi paistaa makkaraa, ja reittien varrella laavuja komeissa maisemissa.

Sotkan virkistysalue

Luontoon lähellä keskustaa pääsee Sotkan virkistysalueella, jossa on valaistuja pururatoja vaihtelevassa maastossa, maastopyöräilyreittejä, laskettelurinne ja talvella latuja.

Reitit, laavut, kodat ja muut

Kauhajoella on paljon retkeilyä tukevia reittejä, laavuja, kotia, nuotiopaikkoja, näkötorneja ja muuta palveluvarustusta. Koko tarjonnan näet kartalla retkikartta.fi -palvelussa sekä kauhajoki.net -sivun zoomattavalla kohdekartalla. Yksityiskohtaiset kuvaukset ja tiedot palveluvarustuksesta löydät VisitSuupohja.fi-sivuilta.