Kirjastorakennuksen ulkoseinä päivänvalossa. Seinällä näkyy Kaupunginkirjasto -teksti.

Asiointi kirjastossa

Eepos-kirjastokortti.Kirjastokortin hankkiminen

 • Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on kuva ja henkilötunnus.
  Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kortista peritään kolmen euron maksu. Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen. Voit tehdä sopimuksen myös sähköisesti oikealla olevasta linkistä.

Kirjastokortti on henkilökohtainen

 • Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö.

Ilmoita heti kirjastokortin katoamisesta

 • Voit tehdä ilmoituksen mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Kadonneeksi ilmoitettu kirjastokortti poistetaan. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Tunnusluvun hankkiminen

 • Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia tai kirjaudut omatoimikirjastoon. Tarvitset tunnusluvun myös kun katsot tai uusit lainojasi Eepos-verkkokirjastossa. Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.

Pidä yhteystietosi ajantasalla

 • Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Yhteystietoja ovat nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös verkkokirjastossa.

Omatoimikirjasto

 • Kauhajoen pääkirjasto toimii myös omatoimikirjastona. Omatoimikirjasto on avoinna asiakkaille myös silloin, kun henkilökunta ei ole joko ollenkaan paikalla tai tekee kirjaston taustatöitä.
 • Omatoimiaikana asiakas pääsee kirjastoon omalla kirjastokortillaan ja siihen liittyvällä salasanalla. Lainaukset ja palautukset hoituvat automaatin avulla. Omatoimikirjastossa on tallentava videovalvonta.
 • Käy allekirjoittamassa käyttösäännöt kirjastossa tai täytä sähköisesti oikealla olevasta linkistä ennen omatoimikirjaston käytön aloittamista. Asiakastiedot ovat luottamuksellisia.
 • Kauhajoen kirjastossa tehdyllä sopimuksella pääsee kirjautumaan Kauhajoen, Isojoen ja Karijoen kirjastoihin.

Tietojen rekisteröinti ja luovutus

 • Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus. Eepos-kirjastojen asiakasrekisteriin ilmoitetut tiedot ovat luottamuksellisia, eikä niitä luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Perintätoimistolle luovutetaan tiedot niistä rekisteröidyistä, joiden lainaama aineisto on palauttamatta ja aineistosta lähtenyt lasku maksamatta 14 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Muutoin tietoja luovutetaan vain asiakkaan suostumuksella tai tietojen luovuttamiseen oikeuttavan lainsäännöksen perusteella. Voit tarkistaa itseäsi koskevat tiedot, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Vastuuhenkilö voi saada tietoa huollettavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista.

Lainaus ja palautus

 • Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin tai kirjaston hyväksymän henkilökortin. Automaatilla toimimiseen käy ainoastaan kirjastokortti. Kuvatallenteiden lainauksessa kirjastot noudattavat ikärajoja.

Laina-aika ja eräpäivä

 • Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Pikalainoilla, DVD-levyillä ja konsolipeleillä laina-aika on 14 vuorokautta. E-kirjat ja E-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 tai 28 vuorokautta. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Kauhajoen kirjastossa varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vuorokautta, kunnes varausjono lyhenee.
 • Kun lainaat aineistoa, saat lainoistasi kuitin. Siinä ilmoitetaan aineiston eräpäivä. Laina-aika päättyy eräpäivänä, kuin kirjaston aukioloaika päättyy. Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostiisi, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi. Mikäli et halua ennakkovaroitusta, ilmoita siitä kirjastoosi.
 • Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä.
 • Kirjastot eivät voi vaikuttaa häiriöihin tietoliikenneyhteyksissä, siksi nämä häiriöt eivät vähennä mahdollisia maksuja.

Lainan palauttaminen

 • Voit palauttaa lainat mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Poikkeuksia ovat kirjastojen erikoisaineistot, esim. urheiluvälineet. Halutessasi voit saada palautuksestasi kuitin.
 • Kauhajoen pääkirjastossa on palautusluukku, johon voit palauttaa lainasi, kirjaston ollessa kiinni. Palautusluukkuun jätetty aineisto kirjataan palautuneeksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi. Pääkirjastossa on omatoimiaika ma – su  klo 7 – 21. Tänä aikana käytettävissäsi on lainaus/palautusautomaatti.

Lainan uusiminen

 • Voit uusia lainasi enintään 10 kertaa, mikäli kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Lainat voit uusia Eepos-verkkokirjastossa, henkilökunnalta kirjastossa tai puhelimitse.
  Pikalainoja ei voi uusia. Kun uusit lainojasi verkkokirjastossa, tarkista että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi.

Aineiston varaaminen

 • Lainassa, hyllyssä ja hankinnassa olevaa aineistoa voi pääsääntöisesti varata. Poikkeuksena mm. koulukirjastojen aineistot, joita ei lainata koulujen ulkopuolelle.
  Varausta tehtäessä asiakas valitsee varauksen noutopaikan. Noutamattomasta varatusta aineistosta, jota ei ole peruutettu noutoajan kuluessa, peritään yhden euron maksu.
 • Kauhajoen kaupunginkirjaston aineistoon tehdyistä varauksista ei peritä maksua, mutta muihin Eepos-kirjastoihin tehdyistä seutuvarauksista peritään kahden euron kuljetusmaksu.
 • Kun varaamasi aineisto on tullut kirjastoon, saat siitä ilmoituksen. Voit valita ilmoitustavaksi kirjeen, sähköpostin tai tekstiviestin. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.