Ilmakuva Kauhajoen keskustasta

Keskusta ja kulttuurikohteet

Kauhajoen keskusta on noin 8000 asukkaan viihtyisä keskustaajama, jossa on näkemistä ja tekemistä joka päivä. Jokirantapuisto tarjoaa vihreän keitaan frisbeegolfratoineen. Monipuoliset kaupalliset palvelut löytyvät pääkatujen eli Topeekan ja Puistotien varrelta. Kauppaliikkeissä voit shoppailla vaikkapa paikallisia tuotteita. Eduskuntamuseo, perinnetalo ja kotiseutumuseo tarjoavat ikkunan historiaan. Bongaa ITE-veistoksia ja vanhoja rakennuksia. Ja ota ilo irti yöelämästä sekä monista tapahtumista!

Istahda nauttimaan elämästä

Viihtyisiä oleskelupaikkoja kauniilla keleillä ovat muun muassa Jokirantapuisto kaarisiltoineen, suihkulähteineen ja hedelmäpuutarhoineen sekä Sanssinkartanon edustuspiha. Jokirantapuisto tarjoaa viihtyisän ympäristön kesäkävelylle joen mutkittelua seurailevaa polkua pitkin. Voit istahtaa kuuntelemaan kosken kohinaa Urheilutien sillan vieressä sijaitseville kiviportaille vanhaa myllyä vastapäätä tai satakielen laulua kauempana lehdossa.

Keskustasta löytyy mukavia ravintoloita, kesäterassaja, kahviloita ja baareja. Suosittuja kahviloita kesäterasseineen ovat muun muassa Ojalan pakari ja Valkoinen puu käsityömyymälöineen. Tutustu tarjontaan sivulta Majoitus- ja ruokapalvelut.

Jäätelökojut ovat perinteisesti ilmestyneet kesäkaudeksi katukuvaan Topeekan varrelle Rantakaari-sillan tuntumaan sekä Citymarketin edustalle.

Rauhallisen kävely-ympäristön tarjoaa myös hautausmaa keskustan tuntumassa evankelisluterilaisen kirkon vieressä. Voit poiketa sisälle Kauhajoen pääkirkon viileän rauhaan kirkon aukioloaikoina.

Kauhajoen patsaat, julkiset taideteokset, muistomerkit ja -laatat on listattu Patsaat ja muistomerkit -sivulle.

Tutustu keskustan aktiviteettien tarjontaan ja palveluihin sivulla Aktiviteetit ja palvelut.

Torielämää!

Kauhajoella on torimyyntiä Topeekan varrella osoitteessa Kartanontie 1 sijaitsevalla Sööpärintorilla. Aika-ajoin järjestetään myös markkinoita, joista ilmoitetaan Tapahtumat-sivulla. Kauppojen yön yhteydessä kauppaliikkeiden myyntikojuja voi olla ulkona keskustan liikkeiden yhteydessä.

Eläydy historiaan museoissa

Kurkistuksia historiaan tarjoavat Eduskuntamuseo Puistotien varrella, Kotiseutumuseo kivenheiton päässä terveyskeskuksesta ja Sanssinkartanon vieressä sijaitseva sota-ajan elämää esittelevä Veteraanien perinnetalo. Perinteikkään kotitalousoppilaitoksen entisille opiskelijoille tarjoaa nostalgiamatkan kotiseutuopiston näyttelytila. Pääkirkon yhteydessä on seurakunnan hoitama pieni kirkkomuseo.

Lue lisää Eduskuntamuseosta, Kotiseutumuseosta, Veteraanien perinnetalosta ja Kotitalousopiston näyttelystä niiden omilta sivuilta. Sanssinkartano toimii vuokrattavana juhlatilana, mutta sen puistoon voi tutustua vapaasti.

Keskustan ulkopuolella sijaitsee kaksi kotimuseota. Aatos Suvanto on asettanut keräämänsä Suomen sodan esineistön esille Hyypän Piiparissa sijaitsevaan Suomen sodan museoon. Antti Isoniemellä on vanhan ajan esineistöä esillä kotimuseossaan Puskankylässä.

Kaikkiin edellä mainittuihin museoihin on hyvä sopia käynti etukäteen.

Tutustu pohjalaiseen rakennusperinteeseen

Etelä-Pohjalaiseen rakennusperintöön voit tutustua lähietäisyydeltä keskustassa sijaitsevan Kotiseutumuseon lisäksi myös nykyisin juhlatalona toimivassa Hämes-Havusen talonpoikaistalossa kuuden kilometrin päässä keskustasta. Hämes-Havunen on upea, valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristökokonaisuus. Sen tekee ainutlaatuiseksi ison pohjalaistalon asuin- ja talousrakennusten sijoittuminen tiiviisti kahden umpipihan, mies- ja karjapihan, ympärille.

Pohjalaista talonpoikaisarkkitehtuuria mukaan lukien isoja kaksikerroksisia eli kaksifooninkisia asuinrakennuksia näet siellä täällä myös maaseudulla kulkiessasi. Pohjalaisesta rakennusperinteestä ja kaksifooninkisista Kauhajoella voit lukea lisää Kauhajoen kulttuurimaisemien kirjan artikkelista, joka löytyy Kauhajoki tutuksi -sivuilta.

Ilahdu taiteen ja ihmeellisen äärellä

Kulttuurin nälkäisille ehdottomia must-kohteita ovat ITE-taiteilija Alpo Koivumäen eläinveistosten ulkoilmanäyttely Alpon Savanni Nummijärven Koivumäenkylässä sekä näyttelytila Hella-galleria Kotiseututalon eli Valkoinen puu -kahvilan yläkerrassa. Taide-elämys on myös Erkki Kalliomäen rakentama kammikylä Nummijärvellä, joka edustaa käsityöarkkitehtuuria persoonallisimmillaan. Molemmat kohteet kuuluvat Taiteiden reitin Kammista Skantzsiin kohteisiin. Myös kulttuuritalo Sanssin tiloissa järjestetään mielenkiintoisia näyttelyitä, jotka ovat käymisen arvoisia!

Opi arkkitehtuurista

Kauhajoelta löytyy esimerkkejä rakennuksista kaikilta arkkitehtuurin tyylikausilta 1800-luvun alun kustavilaisuudesta ja empirestä alkaen. Perehdy rakennusesimerkkeihin empirestä, kertaustyyleistä, jugendista, pohjoismaisesta klassismista, modernismista ja postmodernismista Kauhajoki tutuksi -sivuilla, ja tee oma opintoretki arkkitehtuuriin.

Tutustu keskustaan videon avulla

 

 

Lapset puhaltavat isoja saippuakuplia Jokirantapuistossa

Jokirantapuisto ja Virkun alue

Kauhajoen keskustassa on ihana vihreä keidas, Jokirantapuisto, jonne johtaa toukokuussa 2017 käyttöön vihitty, Rantakaareksi nimetty kaarisilta. Joessa on kesällä kaksi upeaa suihkulähdettä, ja rannoilta on mahdollista onkia. Virkistysuimala Virkun edustalla, Urheilutien sillan kupeessa on kohiseva koski, jonka vierellä on vanha myllyrakennus.

Jokirantapuiston yhteydessä on Virkistysuimala Virkku, 24-väyläinen frisbeegolfrata, katukorispaikka, rantalentiskenttä, skeitti- ja skuuttiparkki Rämäpark, nuorisotalo Räimiskä sekä laajat, esimerkiksi piknikille sopivat, hoidetut nurmikot.

Urheilutien sillan vierestä lähtee polku kohti kotitalousopiston niemeä. Siellä on ”salainen puutarha” eli puisto, jonne on istutettu kymmeniä hedelmäpuita. Voit tehdä viihtyisän päiväkävelyn jatkamalla polkua mutkittelevaa jokea seuraillen lehdon läpi aina Topeekalle saakka.

Kauhajoen keskustaa ilmasta käsin

Sööpärintori

Kauhajoen keskustassa on kesäisin toritoimintaa Sööpärintorilla, Kartanontie 1.

Myyntiajat arkisin klo 6.30-20.00 ja arkilauantaisin klo 6.30-18.00.
Elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta on erikseen säädetty.
Kaupunki ei peri myyntipaikasta maksua.

Kesäisin iltatori keskiviikkoisin klo 17.00 – 21.00 kesäkuusta syyskuuhun.
Paikan saa varata saapumisjärjestyksessä.

Sähköpisteiden käyttötaksa
Asuntovaunut, myyntikojut 6,00 euroa/päivä
Kahvila, katukeittiö, jäätelön ja muun elintarvikkeiden myynti 12,00 euroa/päivä. Hintohin lisätään alv 24 %.

Veistoshevonen ratsastajineen ja lapsia reppuselässä Kotiseututalon puistossa

Alpo Koivumäen ITE-taide

Alpo Koivumäen puhuttelevat ja hauskat eläinhahmot ovat kiertäneet maailmalla monissa ITE-taidenäyttelyissä. Virtahepo, sinivalas, korppikotka, norsulintu, hirvi, karhu ja monet muut hahmot viihtyvät sopuisasti keskenään täällä Pohjolan pihoilla. Alpo on koonnut eläimiä ja palmupuita kierrätysromusta, kuten vanhoista tynnyreistä ja peltipurkeista, autonrenkaista, hapertuneista kumisaappaista ja jätemuovista.

Alpon töitä on nähtävänä keskustassa Kotiseututalon eli Valkoinen puu -kahvilan pihamaalla sekä Alpon omalla Savannilla Nummijärven Koivukylässä n. 30 km päässä keskustasta. Savannilla käyntiin voit yhdistää myös toisen persoonallisen kohteen, Erkin Kammikylän Nummijärvellä. Voit myös koota taide-elämyksiä enemmänkin Nummijärveltä Karvian puolelle kulkevan Kammista Skantziin matkailutien ja taidekierroksen varrelta.

Alpon Savanni
Erkki Kalliomäki koukeroisen kammisaunan edustalla

Julumetun Kammikylä Nummijärvellä

Erkki Kalliomäki on rakentanut Nummijärvelle keskelle suota mielikuvituksellisen rakennuskokonaisuuden. Veistämättömistä, käkkyräisistä kelopuista kootut juhlatupa ja saunat on koristeltu suon kasveilla. Ne tuovat mieleen maahisten ja haltijoiden asumukset. Miljöö on inspiroinut useita matkailijoita ja päätynyt musiikkivideollekin.

Jos haluat saunoa ja uida suolampareessa, järjestää kahvituokion, paistaa makkaraa ja kuulla Erkin mukaansatempaavia tarinoita, sovi vuokrauksesta Erkin kanssa. Kammikylään tutustumisesta ei peritä pääsymaksua, mutta voit jättää rakennusprojektien tukemiseen vapaaehtoisen maksun.

Erkin kammit on esitelty mm. YLEn kuvaamassa, erikoisia matkakohteita esittelevässä Egenland-sarjassa. Youtubesta löytyy useita videoita tästä ihastusta herättäneestä kohteesta. Eksotiikan ääripäätä edustaa video mutapainista (ks. Swamp Wrestling /Timo Wilderness). Kammikylä luo tunnelmaa myös Korpiklaani-yhtyeen Leväluhta-musiikkivideolla.

Kammikylä
Baari Janoisen Leipurin tyhjä baaritiski

Iloinen ilta Kauhajoen yössä

Kun haluat rentoutua hyvässä seurassa, piipahda viihtyisissä iltaravintoloissamme. Voit valita istuskelun rauhallisessa pubissa, eläytymisen tähdeksi karaoke-laulannassa tai tanssimisen diskolattialla tai ravintolatansseissa. Legendaarisella Kauhajoen Kasinolla ja Nummijärven leirintäalueella järjestetään aika ajoin tansseja ja viihdemusiikin konsertteja, ja myös pubeissamme ja tanssiravintoloissamme pääsee kuuntelemaan bändejä.

Pub Janoinen Leipuri, Pub Wanha Mestari, Aronkeidas, olkaa hyvä.