Matkailu ja luonto

Kokemuksia ja elämyksiä Kauhajoella

Kauhajoki tarjoaa matkailutietoa runsaasti omilla sivuillaan. Sivuillamme saat luotua kuvan monipuolisesta matkailuelämysten ja palvelujen tarjonnasta Kauhajoella, löydät vinkkejä kohteista ja kokonaisuuksista kivojen matkailupäivien paketointiin. Olemme koonneet sivuille myös linkit kohteiden ja palvelujen tarjoajien omille sivuille helpottaaksemme viimeisimmän tiedon hakemista vaikkapa aukioloajoista ja tarjouksista. Tästä pääset tutustumaan uusimpaan matkailupalvelukokonaisuuksia esittelevään esitteeseemme. Esitteestä löydät helposti linkit eri palveluntarjoajille kontaktointia varten.

Löydät sivuiltamme tietoa mm. matkailijoita kiinnostavista kohteistamme, tapahtumista, juhlataloista, tapahtumien järjestämisessä tarvittavista tiloista ja palveluista. VisitSuupohja- ja kaupungin sivut täydentävät toisiaan ja niitä on linkitetty ristiin yhteisissä teemoissa. Otamme mielellämme vastaan palautetta palvelujemme ja sivujemme toimivuudesta.

Sivuiltamme löydät tietoa myös tarjolla olevista luonto- ja kaupunkiopaspalveluista.

Löydät varmasti toiveisiisi sopivaa koettavaa Kauhajoelta!

Tietoa matkailijoille VisitSuupohja.fi -sivuilla

Tekemisen ja kokemisen tarjontamme läheltä ja kaukaa tuleville matkailijoille on laaja. Yksityiskohtaista tietoa käyntikohteistamme, tapahtumistamme ja matkailupalveluistamme on koottu seutukunnan yhteisille VisitSuupohja.fi -matkailusivuille. VisitSuupohja-sivuilta löydät tiedot mm. luontokohteistamme, retkeilyreiteistämme, museoistamme sekä juhlataloista ja majoituksesta.

RAITILLA

Kauhajoen matkailulehden digiversio on julkaistu!
Raitilla-lehdestä löytyy mielenkiintoisia juttuja Kauhajoen kesästä

  • Paikkakuntamme tapahtumia
  • Erikoisuuksia, matkailukohteita ja aktiviteetteja
  • Kauhajoen yrittäjien puheenjohtajan vinkit Kauhajoen kesään
  • 6 Elämystä, joita et unohda
  • ITE – Itse tehty elämä
  • Pohjalaiset lakeudet kaksifooninkisineen
  • Geopark & kansallispuistot
  • Kesänautinto jokirantapuistossa
  • Päiväkahvit kahvilassa, iloinen ilta terassilla
  • Reissun arvoiset erikoisuudet
RAITILLA
Maastopyöräilijät metsäpolulla - Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa matkailu

Luontoon!

Luontoretkeilyn vetonaulojamme ovat Lauhanvuoren ja Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistot, jotka ovat osa Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geoparkia. Niissä suosittuja hotspotteja ovat Kauhalammen pitkospuut, Katikan kanjonit laavuineen, Lauhanvuoren näkötorni, Kivijata ja Spitaalijärvi. Luonteretkeilyn tarjontaa riittää kansallispuistojen ulkopuolellakin, ja kohteista on kuvaukset VisitSuupohja.fi-sivuilla.

Lintuharrastajien matka suuntautuu usein lintu- ja näkötorneille, joita on Kauhajoella neljä: Kauhanevalla, Lauhanvuorella, Kainastolla ja Hyypänjokilaakson Panttikylässä.

Voit vuokrata luontoretkelle kulkupeliksi Kauhajoelta vaikkapa sähkömaastopyörän, kajakin, mönkkärin tai moottorikelkan.

Lapset ihmettelee pellistä tehtyä virtahepoa, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa matkailu

Omintakeista ITE-taidetta, museoita ja pelimanneja

Kauhajoen persoonallisimpia tutustumiskohteita ovat Nummijärvellä sijaitsevat ITE-taiteilija Alpo Koivumäen taidepiha Alpon savanni sekä Erkki Kalliomäen peikkojen satumaailman henkeä henkivä rakennuskokonaisuus Kammikylä, jotka ovat myös osa Kammista Skantziin matkailutietä. Alpo Koivumäen ITE-eläinveistoksia on nähtävänä myös Valkoinen Puu -kahvilan pihalla.

Taiteen nälkäisille on nähtävää myös Kotiseututalon eli Valkoinen Puu -kahvilan yläkerrassa sijaitsevassa Hella-galleriassa, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ammattilais- ja harrastelijataiteilijoiden töistä.

Kauhajoki on Helsingin lisäksi ainoa paikkakunta, jossa Suomen eduskunta on kokoontunut. Eduskuntamuseoon on koottu näyttely tuosta vuosien 1939 ja 1940 vaihteeseen sijoittuvasta dramaattisesta ajasta. Sota-ajan esineistöä ja muistoja on koottu esille myös Veteraanien perinnetalon sota-näyttelyyn. Vielä vanhempaan aikaan voi heittäytyä yksityisessä Suomen sodan museossa Hyypän Piiparissa.

Kaksifooninkinen, punamullattu pohjalaistalo, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa, matkailu

Pohjalaisia rakennuksia ja kulttuurimaisemaa

Kauhajoella voit tutustua vahvoja mielikuvia herättävään pohjalaiseen maisemaan ja rakennusperintöön. Ylpeytemme on valtakunnallisesti arvokas Hämes-Havusen pohjalainen talonpoikaisrakennusten kokonaisuus. Hämes-Havusessa tärkeimmät rakennukset ryhmittyvät vanhan tavan mukaisesti kahden umpipihan ympärille. Ennen tavallinen järjestely on nykyään ainutlaatuinen. Pohjalaiseen rakennusperintöön voit tutustua myös keskustassa sijaitsevassa kotiseutumuseossa.

Valtakunnallisesti arvokas Hyypänjokilaakson kulttuurimaisema tarjoaa henkeäsalpaavia maisemaelämyksiä. Laakson keskivaiheilla on merkitty kävelypolkuverkosto taukopaikkoineen, jossa pääset kävellen tai pyörällä kokemaan vaihtelevan maiseman ylä- ja alamäet, valot ja varjot, äänet ja tuoksut.

Pohjalainen peltolakeus avautuu jokaisessa ilmansuunnassa. Kauhajoen keskusta on syntynyt neljän jokilaakson risteyskohtaan. Pohjalaista Kyrönjokivarren lakeusmaisemaa voit kokea tuulilasin tai pyörän sarvien takaa vaikkapa ajamalla Kauhajärveltä Kyrönjoen alkulähteeltä vanhoja maanteitä pitkin Kyrönjokea seuraillen kohti Kurikkaa, Ylistaroa, Kyröjä ja merta. Matkan varrella voit nähdä paitsi pohjalaista talonpoikaisarkkitehtuuria myös herraskaisempia miljöitä, jota edustaa Kauhajoen keskustassa sijaitseva Sanssinkartano.

Monipuolisia pyöräreittejä

Kauhajoella on monipuolista reittitarjontaa erityyppiseen pyöräilyyn. Kauhajoen maastopyöräreitit yhdistävät kansallispuistojen ja kulttuurimaisemien parhaat palat. Niillä pääset hiljaisia metsäautoteitä ja metsäpolkuja pitkin metsän tuoksujen keskelle, suon väriloistoon ja kangasmaastojen raikkauteen.

Kauhajoen pyöräilyreitit kuuluvat Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geoparkin yhdeksän kunnan alueelle ulottuvaan Two Billion Year Tours -retkipyöräilyreitistöön. Reitistö tarjoaa kiinnostavia kokonaisuuksia moniin tarpeisiin: pitkiä Traveller-asfaltti- ja soratiereittejä, päiväretkiin soveltuvia Enjoyer-kokonaisuuksia sekä maastoon ja sorateille sijoittuvia Adventurer-reittejä.

Festarikansa juhlii Nummirock-hevirock-festivaaleilla, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa matkailu

Tapahtumia ja urheiluviihdettä

Kauhajoella järjestetään vuosittain legendaarisia tapahtumia, joista suurimpia ovat hevimetal-festivaali Nummirock sekä elo-syyskuun vaihteessa järjestettävä Ruokamessut. Muita suosittuja tapahtumia ovat kulttuuriviikko Kriuhnaasut, jäälentotapahtuma Nummijärvi Fly In, monenlaisia uusia ja vanhoja kulkupelejä esittelevä Konerieha sekä konevoimaa esittelevä Puskankylän traktorivetokisat. Perinteikkäitä urheilutapahtumia ovat Kauha-hiihto ja nuorten jalkapalloilijoiden messucup. Urheiluviihdettä parhaimmillaan tarjoaa korisliigassa pelaavan, jo useamman Suomen mestaruuden napanneen Karhu Basketin korismatsit.

Vuosittain järjestettävien tapahtumien tarjontaa täydentävät monet uniikit konsertit, näyttelyt ja muut tapahtumat.

Frisbeegolf kiekko lentää kohti koria, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa matkailu

Urheiluhenkistä tekemistä ja tanssia

Kun haluat reipasta urheiluhenkistä tekemistä, meiltä löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Keskustassa voit viettää aktiivista aikaa ystävien kanssa vaikkapa pelaamalla frisbeegolfia tasokkaalla, 18-reikäisellä Amexpo-radalla upeassa ja vaihtelevassa jokivarsipuiston ympäristössä. Voit myös pulahtaa rentoutumaan kylpylätasoisen uimahallimme poreisiin. Kesällä järjestetään lavatansseja Kauhajoen kasinolla ja Aronkeitaalla.

Metsäinen frisbeegolf-rata löytyy Nummijärven leirintäalueelta noin 30 km päässä keskustasta. Sitä perinteistä golfia voit pelata Päntäneen suunnalla Botnia-golfin radalla. Ilmailuharrastajia kerää Kauhajoen Lamminmaassa sijaitseva harrasteilmailukenttä.

Kauhajoelta saa paikalliset pannukakkujen ainekset, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa matkailu

Paikallisia tuotteita, shoppailua ja monenmoista muuta

Kun haluat viedä palan Kauhajokea mukanasi, osta mukaasi paikallisia tuotteita. Kauhajoki-tuotteita myyvät useat keskustan kauppaliikkeet, mm. Info Kirjakauppa, josta löytyy myös laaja valikoima kotiseutukirjoja. Valkoinen Puu -kahvilan matkamuistoputiikista löydät mm. paikallista keramiikkaa, puisia keittiötarvikkeita, hilloja ja mehuja – ja tietenkin maankuuluja kakkuja. Monia ruokatuotteita, vaikkapa ylämaankarjan lihaa, spelttijauhoja, mehuja ja mansikoita, voit ostaa suoraan tiloilta.

Hyvän käsityksen Kauhajoen kaupallisista palveluista saat lataamalla älypuhelimeesi Kauhajoki Appi -mobiilipalvelun.

Tietoa Kauhajoella tarjolla olevista virkistys- ja liikuntapalveluista ja kulttuuritarjonnasta löydät Hyvinvointi ja vapaa-aika -otsikon alla aukeavilta sivuilta tältä sivustolta.