Pitkospuut suolla Kauhalammen vieressä

Kansallispuistot ja suojelualueet

Olemme ylpeitä siitä, että Kauhajoki on kahden kansallispuiston kunta! Kansallispuistomme ovat myös osa Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geoparkia, joka on maailmanlaajuinen geologisten luontokohteiden verkosto. Geoparkista voit lukea lisää sivulta Geopark.

Tällä sivulla esittelemme paitsi kansallispuistomme suosittuine kohteineen, myös muut suojelualueemme.

Kansallispuistot linkittyvät retkeilyreittien avulla myös Hyypänjokilaakson valtakunnallisesti arvokkaaseen maisemanhoitoalueeseen, joka on vaikuttavan kaunista maaseudun kulttuurimaisemaa. Hyypänjokilaaksosta voit lukea lisää sivulta Hyypänjokilaakso.

Kansallispuistot ovat valtion omaisuutta, ja niitä hoitaa Metsähallitus.

Opastus- ja retkeilypalveluja kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin tarjoaa mm. Ismo Nousiainen / Taikapolku p. 0400 194 370, www.taikapolku.fi.

Jos tarvitset välineitä, kuten sähkömaastopyöriä luontoretkellesi, lue välineiden vuokrauksesta sivulta Vuokratilat, -välineet ja catering.

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto sijaitsee kahden maakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan,  rajamailla Kauhajoen ja Karvian kuntien alueilla. Puiston pinta-ala on 57 km2, ja se on perustettu vuonna 1982.

Kartta Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistosta

Voit tarkastella tätä ja muita karttoja puistosta mm. Luontoon.fi-sivulla.

Kansallispuisto on tunnettu laajoista, avoimista nevoista, joista merkittävin on Kauhaneva. Myös suosittu retkeilykohde, Katikan kanjonit, on osa Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoa. Katikan luoma alkaa Kauhanevalta. Puiston luontoon kuuluu soiden ja Katikan lisäksi myös kuivia, karuja, mäntyvaltaisia kankaita.

Puisto soveltuu lyhyisiin luontoretkiin. Suosittu kohde on erämainen Kauhalammi, jota kiertää noin 2 km:n pituinen, osin pitkospuilla kulkeva, helppo kävelyreitti. Kauhalammi sopii kohteiksi myös perheille. Lammen rannalla on retkipöytäryhmä ja hyvä laituri, josta on helppo pulahtaa puhtaaseen suolampeen.

Reitin varrella, aivan Kauhanevan suon halki kulkevien pitkospuiden päässä, on myös suosittu Salomaan nuotio- ja leiriytymispaikka kaivoineen ja puuvajoineen.

Lintujen ja maisemien tarkkailua varten lammen pohjoispuolella, suon reunalla, on lintutorni, jonka yhteydessä on myös pumppukaivo ja nuotiopaikka puuvajoineen. Tornista avutuu upeat näkymät yli avosuon jännittävien kulju- ja kermikuvioiden.

Palvelut kansallispuiston lähellä

Lähimmät ruoka- ja majoitupalvelut sekä saunat löytyvät Kauhajoella Nummijärveltä, jossa on mahdollista ruokailla ja majoittua kesäsesonkina Nummijärven leirintäalueella. Arkisin voi käydä lounaalla ympäri vuoden Nummikodin kylätuvalla. Majoitus- ja ruokapalveluja ryhmille voi tilata etukäteen myös seurakunnan leirikeskus Majaniemestä. Majoitukseen tarjolla on vaihtelevasti myös yksityisiä mökkejä Nummijärven rannassa. Sähköpyöriä luontoretkille vuokraa ebikeAdventures ja opaspalveluja tarjoaa Taikapolku Oy.

Lisätietoa kansallispuistosta

Lisää tietoa Kauhaneva-Pohjankankaan palveluista, reiteistä, nähtävyyksistä ja muusta löydät luontoon.fi -sivuilta. Käyntikohteista on tarkemmat tiedot myös VisitSuupohja.fi-sivuilla.

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Länsi-Suomen luontopalvelut. Seitsemisen luontokeskus, asiakaspalvelu 0205 64 5270.

Lauhanvuoren kansallispuisto

Myös Lauhanvuoren kansallispuisto ulottuu kahden kunnan, Kauhajoen ja Isojoen alueelle. Puiston pinta-ala on 51 km², ja se on  perustettu vuonna 1982.

Kartta Lauhanvuoren kansallispuistosta

Voit tarkastella karttaa puistosta mm. Luontoon.fi-sivulla.

Lauhanvuori on nimensä mukaisesti Pohjanmaan tasaisesta maasta erottuva korkea kohouma, muinainen vuori. Se on Länsi-Suomen korkein kohta, joka näkyi jääkauden jälkeen jäiden sulettua yksinäisenä saarena vesistöjen keskellä. Lauhanvuoren laki kohoaa 231 metrin korkeuteen, noin sata metriä ympäröiviä alavia maita ylemmäs.

Lauhanvuoren karuja, erämaisia alueita kutsutaan kuvaavasti Länsi-Suomen Lapiksi. Lauhanvuoren geologia ja kasvillisuus poikkeavat lähialueesta. Puisto tunnetaan karuista mäntykankaista polkuineen, kivijadoista eli muinaisista rantakivikoista ja Spitaalijärven erämaajärvestä. Puistossa on kuitenkin myös lähteikköitä ja lähdepuroja ja allikkoisia soita, joiden lumoa ja vaihtuvia tunnelmia voi kokea kansallispuistojen reittien varrella.

Lauhanvuoren kansallispuisto soveltuu hyvin erityisesti päiväretkeilyyn. Suosittu kohde on Lauhanvuoren laella kohoava korkea näkötorni, josta avautuu näkymät puiden latvojen yläpuolella jokaiseen ilmansuuntaan. Patikoijat suuntaavat usein Spitaalijärvelle, jonka rannalla on erinomainen nuotiopaikka keittokatoksineen, vessoineen ja kaivoineen.

Palvelut kansallispuiston lähellä

Lähimmät ruoka- ja majoitupalvelut sekä saunat löytyvät Isojoen puolelta Lauhansarven matkailualueelta.

Lisätietoa kansallispuistosta

Lisää tietoa Lauhanvuoren palveluista, reiteistä, nähtävyyksistä ja muusta löydät luontoon.fi -sivuilta sekä myös VisitSuupohja.fi-sivuilta.

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Länsi-Suomen luontopalvelut. Seitsemisen luontokeskus, asiakaspalvelu 0205 64 5270.

Korpipuroja kanjoneissa: uuden kansallispuistokohteen purouomasto kiemurtelee kuin serpentiini

Retkipöytäryhmä Kauhalammen rannalla

Kauhalammin kierros ja Kyrönkankaan museotie

Kauhaneva
Kauhanevan nuotiopaikalla voi paistaa makkaraa

Salomaan nuotiopaikka

Muut suojelualueet

Iso-Koihnanneva, Natura 2000 -alue

Iso Kaivoneva, Natura 2000 -alue

Ylimysjärvi, Natura 2000 -alue

Mustasaarenneva, Natura 2000 -alue

Ikkelänjoki

Karvian luomat, Natura 2000 -alue