Elintarvikevalvonnan tehtävänä on varmentaa elintarvikkeiden turvallisuutta sekä varmentaa elintarvikkeen laadusta ja koostumuksesta annettavien tietojen oikeellisuutta.
Valvonta kohdistuu
- elintarvikkeiden valmistukseen
- varastointiin
- kuljetuksiin
- myyntiin
- käsittelyyn
- tarjoiltaviin elintarvikkeisiin.
Kuluttajat voit ottaa yhteyttä ympäristöterveystarkastajiin, jos
- epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
- sinulla on huomauttamista elintarvikehuoneistoista tai elintarvikkeen laadusta
- haluat lisätietoa elintarvikevalvonnasta.
Toiminnanharjoittaja ota yhteyttä ympäristöterveystarkastajiin, kun
- perustat elintarvikehuoneiston tai sen toimintaan tulee muutoksia
- keskeytät tai lopetat elintarvikehuoneistotoiminnan
- elintarvikehuoneiston toimija vaihtuu
- myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
- suunnittelet ensisaapumistoimintaa
- suunnittelet kontaktimateriaalitoiminnan aloittamista
- suunnittelet alkutuotannon tuotteittesi myyntiä
- epäilet asiakkaan/kuluttajan saaneen tuotteestasi ruokamyrkytyksen
- haluat lisätietoa elintarvikevalvonnasta.
Toiminnanharjoittajan tulee myös itse valvoa toimintaansa ja tuotteittensa laatua omavalvontasuunnitelman avulla.
Lisätietoa elintarvikevalvonnasta löydät Ruokaviraston ja Oiva-hymy sivuilta.