Rakentamista koskeva lainsäädäntö uudistuu vuonna 2025
1.1.2025 maankäyttö- ja rakennuslain tilalle tulee voimaan rakentamislaki. Vanhaan lainsäädäntöön verrattuna muutoksia tulee esimerkiksi siihen, missä tilanteissa tarvitset rakentamiseen luvan. Myös suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyysvaatimukset muuttuvat.
Rakentamista ohjaa jatkossa keskeisimmin kolme eri lakia:
- Rakentamislaki 2025
- Alueidenkäyttölaki 2025
- RYTJ – Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä 2024
Rakentamislain yhteydessä hyväksyttiin maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutos, jonka myötä laista kumotaan rakentamista koskevat pykälät ja lain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi. Myös alueidenkäyttölaki tulee voimaan 1.1.2025.
Lisäksi rakentamista ohjaa jo voimaan tullut laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä (RYTJ-laki).
1.1.2025 alkaen noudatetaan voimassa olevaa Kauhajoen kaupungin rakennusjärjestystä (2015) siltä osin kuin se ei ole ristiriidassa voimassa olevan uuden rakentamislain kanssa.
Rakennusjärjestyksen sisältö päivitetään vastaamaan 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain (751/2023) vaatimuksia vuoden 2025 aikana.
Rakentamislupien ja rakennusvalvontaviranomaisen perimät muut maksut päivitetään kevään 2025 aikana.
Rakentamislain mukaan lupaa edellyttää aina
- asuinrakennuksen rakentaminen
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi henkilöä
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
- energiakaivo
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle
Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi alle 30-neliöisen rakennuksen saa rakentaa ilman rakentamislupaa, jos kyseessä ei ole asuinrakennus ja rakennuspaikalla on jäljellä rakennusoikeutta kyseisen rakennuksen laajuuden verran.
Huomioithan, että vaikka rakennuksen rakentaminen ei edellyttäisi rakentamislupaa, se voi edellyttää poikkeamislupaa, jos rakentamisessa poiketaan vähäisestikin asemakaavasta, rakennusjärjestyksestä tai rakentamismääräyskokoelman vaatimuksista.
Kun suunnittelet rakentamista, tee aina ensisijaisesti neuvontapyyntö kaupungin rakennusvalvonnalle Lupapiste-palvelussa
Rakennusvalvonnan asiantuntijat neuvovat, tarvitsetko luvan ja mitä asiakirjoja tarvitset luvan hakemiseen.
Tee sen takia neuvontapyyntö silloinkin, kun suunnittelet rakennushanketta, jota ei ole mainittu rakentamislupaa vaativien rakennustöiden ja toimenpiteiden listassa. Sekä rakentamis- että poikkeamisluvat haetaan Lupapisteen kautta, ja neuvontapyynnön voi muuntaa lupahakemukseksi myöhemmin, jos lupa osoittautuu tarpeelliseksi.
Aloita asiointi neuvontapyynnöllä myös silloin, kun kyseessä on luvanvarainen hanke.
Lakia, asemakaavaa ja asetuksia tulee noudattaa, vaikka hankkeelle ei jatkossa tarvitsisi hakea rakennusvalvonnalta lupaa. Uuden lain hengen mukaisesti tämä tarkoittaa, että ilmoitusvelvollisuutta luvanvaraisuudesta vapautetusta hankkeesta ei ole.
Suosittelemme kuitenkin pääsuunnittelijan hankkimista aina rakennushankkeeseen ryhdyttäessä. Pääsuunnittelija varmistaa, että rakentaminen tapahtuu rakentamista ohjaavien määräysten mukaan ja auttaa lain vaatimien pätevien suunnittelijoiden hankinnassa.
Muutoksia suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyysvaatimuksiin
Vuodenvaihteessa tulee voimaan myös niin kutsuttu pätevyyslaki ja rakentamislain mukaiset vaatimukset suunnittelijoiden sekä työnjohtajien pätevyyden ja kelpoisuuden osoittamisesta.
Lähtökohtaisesti vain vähäisen vaatimusluokan suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä voi jatkossa toimia ilman pätevyyslain mukaisen riippumattoman toimielimen myöntämää pätevyystodistusta.
Pätevyys on eri asia kuin kelpoisuus. Pätevyys tarkoittaa koulutusta ja kokemusta, kelpoisuus tietyntyyppisen hankkeen suunnittelu- tai työnjohto-osaamista. Rakennusvalvonnalla on jatkossakin mahdollisuus käyttää harkintaa rakennushankkeiden erityispiirteiden mukaisesti suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuden arvioinnissa.
Lisätietoja