Syysilmoitus 2024
Syysilmoituksen jättäminen on pakollista suurimmalle osalle tiloista, jotka ovat hakeneet peltotukia 2024. Syysilmoituksella ilmoitetaan peltotukien haun päättymisen jälkeen tilalla toteutettujen toimenpiteiden alat. Syysilmoituksen jättöaika päättyy 4.2.2025.
Seuraavat asiat pitää ilmoittaa syysilmoituksella:
- Ehdollisuus (koskee lähes kaikkia tiloja): talviaikainen vähimmäismaanpeite
- Ekojärjestelmätuki: talviaikainen kasvipeite
- Ympäristökorvauksen toimenpiteet: kiertotalouden edistäminen: lohkoille levitetyt lannoitteet
- valumavesien hallinta: lohkot, joilla olet toteuttanut toimenpidettä
- lintupellot: lohkot, joilla on todettu lintujen aiheuttamia vaurioita vuonna 2024.
- puutarhakasvien vaihtoehtoehtoiset kasvinsuojelumenetelmät: lohkoilla käytetyt kasvinsuojeluaineet.
- Luonnonmukaisen tuotannon korvaus: lohkoilla käytetyt kasvinsuojeluaineet.
Lue lisää Ruokaviraston sivulta.
Eläinpalkkiot 2025
Voit hakea EU:n eläinpalkkioita sähköisesti Vipu-palvelussa 7.1. – 23.1.2025.
Voit hakea eläinpalkkiota seuraavista eläimistä:
Nautojen palkkiot:
- Emo- ja lypsylehmäpalkkio (Manner-Suomen AB-alue ja Manner-Ahvenanmaa)
- Sonnipalkkio (Manner-Suomen AB-alue ja C-alue sekä Manner-Ahvenanmaa)
- Ulkosaariston nautapalkkio (AB-alue)
- Teurashiehopalkkio (AB-alue)
Lampaiden ja vuohien palkkiot:
- Uuhipalkkio (Manner-Suomen AB-alue)
- Uuhipalkkio (AB-alueen ulkosaaristo ja Manner-Ahvenanmaa) ja kuttupalkkio (AB-alue)
- Teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio (koko maa)
Lue lisää eläinpalkkioiden hakemisesta Ruokaviraston sivulta.
Eläinmääräilmoitus vuoden 2024 eläinmääristä
Ilmoita vuonna 2024 hallinnassasi olleiden sikojen ja siipikarjan määrät sähköisesti Vipu-palvelussa 7.1. – 4.2.2025.
Eläinmääräilmoitus voi koskea sinua, jos olet hakenut
- eläinten hyvinvointikorvausta
- luonnonmukaisen tuotannon korvausta
- sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea.
Sinun ei tarvitse ilmoittaa nautojen, lampaiden ja vuohien eläinmääriä, koska Ruokavirasto saa niiden tiedot suoraan eläinrekistereistä.
Tee eläinmääräilmoitus aina, jos käytät eläintiheyden laskennassa yhteisön eläimiä.
Lue lisää eläinmääräilmoituksen tekemisestä Ruokaviraston sivulta.
Eläinten hyvinvointikorvaus 2025
Voit hakea eläinten hyvinvointikorvauksen sitoumusta ja maksua vuodelle 2025 Vipu-palvelussa 7.1.2025 – 4.2.2025. Eläinten hyvinvointikorvausta voi hakea nauta-, sika-, lammas-, vuohi- ja siipikarjatilalle. Ilmoita sitoumusta hakiessasi toimenpiteet, joiden ehtoja haluat noudattaa koko kalenterivuoden ajan 2025. Jos haet eläinten hyvinvointikorvausta sioille tai siipikarjalle, sinun tulee lisäksi ilmoittaa sikojen ja siipikarjan määrä, jolle haet korvausta.
Lähetä valitsemiesi eläinlajien hyvinvointisuunnitelmat hakemuksen liitteenä tukihaun päättymiseen mennessä. Liitä hakemukseen myös ruokintasuunnitelmat ja rehuanalyysien tulokset.
Lähetä eläinmääräilmoituksen liitteenä sikojen ja siipikarjan puolivuosittaiset teurasraportit.
Lue lisää eläinten hyvinvointikorvauksen hakemisen perustiedoista sekä eläinlajikohtaisista oppaista Ruokaviraston sivulta.
Valtuuttaminen Vipu-palvelussa
Valtuuttaminen uudistui Vipu-palvelussa. Valtuutuksen antamiseen ei enää tarvita henkilötunnusta vaan valtuutus tehdään valtuutuskoodin avulla. Maatilan ensisijainen viljelijä voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan maatilansa puolesta tai muokata ja poistaa olemassa olevia valtuutuksia. Valtuutuksen voi nyt antaa myös pelkkään Vipu-mobiililla asiointiin.
Lue lisää valtuuttamisesta Vipu-palvelussa Ruokaviraston sivulta.
Lisätietoja Vipu-palvelun ja Vipu-mobiilin käyttäjärooleista ja käyttöoikeuksista Ruokaviraston sivulta.
Vipu-mobiili
Vipu-mobiilia käytetään viljelijän ja hallinnon väliseen ajantasaiseen tiedonvaihtoon. Vipu-mobiiliin kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen voit ottaa käyttöön myös biometrisen tunnistautumisen eli kasvon- tai sormenjälkitunnistuksen. Lue lisää biometrisestä tunnistautumisesta Ruokaviraston sivulta Kysymyksiä ja vastauksia -otsikon alta kohdasta Miten otan käyttöön biometrisen tunnistautumisen.
Huomaathan, että viljelijätuet haetaan ja niihin liittyvät ilmoitukset tehdään edelleen Vipu-palvelussa.
Auta kehittämään satelliittiseurantaa
Ruokaviraston sivulle on avattu palautelomake, jonka kautta voi ilmoittaa, jos satelliittiseurannan havainto ei vastaa pellolla toteutettuja toimia. Lomakkeella ei kuitenkaan vastata saapuneisiin kysymyksiin. Lue lisää Ruokaviraston sivulta.
Kasvinsuojeluaineiden käyttö suojakaistalla
Kasvinsuojelu ja lannoitus ei ole sallittua suojakaistalla. Vaikeissa rikkakasvitilanteissa voi käyttää kasvinsuojeluaineita sen käyttörajoitusten mukaisesti pesäketorjuntana. Vaikea rikkakasvitilanne tarkoittaa sitä, että lohkolla esiintyy laajamittaisesti helposti leviäviä rikkakasveja, hukkakauraa, persianjättiputkea, armenianjättiputkea, keltamajavankaalia, alaskanlupiinia, hamppuvillakkoa, tarhatatarta, japanintatarta, sahalinintatarta, komealupiinia, kurtturuusua, lännenpalsamia tai marunatuoksukkia.
Pyydä aina lupa kasvinsuojeluaineen käyttöön suojakaistalla oman alueesi ELY-keskuksesta=> valvonta.etela-pohjanmaa(at)ely-keskus.fi. Lupaa haetaan kirjallisesti lomakkeella 443.
Maatalouskäyttöön otetun alan pitää olla vuodesta 2023 alkaen pysyvästi nurmikasvustolla
1.1.2023 ja sen jälkeen maatalousmaaksi muusta käytöstä raivaamalla tai muilla keinoin otetulla turve- ja kivennäismaalla, sekä aiemmin turvetuotannossa olleilla aloilla on oltava uuden tukijärjestelmän ehdollisuuden mukaisesti pysyvästi nurmikasvusto.
Nurmikasvusto voidaan uusia vain suorakylvönä tai kevennetyllä muokkauksella siten, että uusi kasvusto kylvetään välittömästi aiemman kasvuston muokkauksen jälkeen. Kyntö edellä mainituilla alueilla on kielletty. Tiedote uusista raivioista ja niiden pysyvän nurmen määritelmästä.
Välitä viljelijästä -projekti
Projektin kautta saat maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle. Avun saaminen alkaa yhteydenotosta esim. omaan työterveyshoitajaan tai projektityöntekijään. Liitteestä löydät uuden Varhaisen välittämisen toimintamalli -kaavion yhteystietoineen. Lue lisää projektista Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen nettivivuilta.