Viljapelto.

Ajankohtaista

Syysilmoituksen tietojen muuttaminen ja selvityspyyntöön vastaaminen 2024

Syysilmoituksen muutosvaihe päättyy Vipu-palvelussa 23.5.2024.

Missä tapauksissa syysilmoitusta pitää muuttaa?

Syysilmoituksen tietoja pitää muuttaa, jos huomaa syysilmoituksen palautuksen jälkeen, että on tehnyt virheen syysilmoituksen kasvipeitteisyystietojen täyttämisessä, esimerkiksi

  • toimenpideala on piirretty väärin
  • on ilmoittanut väärä kasvipeitteisyyslaji, esimerkiksi kasvipeitteettömänä ilmoitettu ala on sängellä
  • ei ole noudattanut ehdollisuuden tai ekojärjestelmätuen kasvipeitteisyyteen liittyviä ehtoja ja on esimerkiksi kynnetty tai muokattu kasvipeitteiseksi ilmoitettuja aloja kasvipeitteisyysajanjakson aikana ks. Syysilmoitus 2023, luku 2.1 Säilytä kasvipeite kevääseen.

Lue lisää Ruokaviraston sivulta.

Viljelijätukien satelliittiseuranta koskee nyt myös kasvipeitteisyyttä

Satelliittiseurannan avulla tarkastellaan kasvipeitteisyyttä lohkolla; jos satelliitit eivät havaitse ehtojen mukaista kasvipeitteisyyttä, saat Vipu-mobiiliin satelliittiseurannan selvityspyynnön. Jos olet säilyttänyt kasvipeitteen ehtojen mukaisesti, voit vastata selvityspyyntöön lohkolla otetulla valokuvalla suoraan Vipu-mobiilin kautta. Muussa tapauksessa voit tehdä muutoksia syysilmoitukseesi Vipu-palvelussa 23.5.2024 asti.

Lue lisää Ruokaviraston sivulta.

Kannattaa lukea myös Ruokaviraston uutiskirje.

Ympäristökorvauksen verkkokoulutus

Ympäristösitoumuksen ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen ehtona on verkkokoulutuksen suorittaminen. Koulutusosio on nyt avattu Vipu-palveluun ja se on suoritettava viimeistään 30.4.2024.

Koulutus löytyy Vipu-palvelun etusivulta kohdasta ”Hae tukia ja jätä ilmoituksia” ja koulutuksen suorittavalla maatilan osallisella pitää olla maatilan asiointioikeudet. Koulutuksen voi suorittaa vain maatilan osallinen, jolla on asiointioikeudet. Neuvojaa ei voi valtuuttaa suorittamaan koulutusta.

Vipu-palvelusta voi tarkastaa, onko tila valinnut ympäristökorvauksen vuonna 2023 sekä valitut toimenpiteet => valitse vuosi 2023 => Maatila -otsikon alta valitaan Sitoumukset ja sopimukset.

Lisätietoja verkkokoulutuksesta.

Vipu-mobiili

Vipu-mobiilia käytetään viljelijän ja hallinnon  väliseen ajantasaiseen tiedonvaihtoon. Vipu-mobiiliin kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen voit ottaa käyttöön myös biometrisen tunnistautumisen eli kasvon- tai sormenjälkitunnistuksen. Lue lisää biometrisestä tunnistautumisesta Ruokaviraston sivulta Kysymyksiä ja vastauksia -otsikon alta kohdasta Miten otan käyttöön biometrisen tunnistautumisen.

Huomaathan, että viljelijätuet haetaan ja niihin liittyvät ilmoitukset tehdään edelleen Vipu-palvelussa.

Auta kehittämään satelliittiseurantaa

Ruokaviraston sivulle on avattu palautelomake, jonka kautta voi ilmoittaa, jos satelliittiseurannan havainto ei vastaa pellolla toteutettuja toimia. Lomakkeella ei kuitenkaan vastata saapuneisiin kysymyksiin. Lue lisää Ruokaviraston sivulta.

Kasvinsuojeluaineiden käyttö suojakaistalla

Kasvinsuojelu ja lannoitus ei ole sallittua suojakaistalla. Vaikeissa rikkakasvitilanteissa voi käyttää kasvinsuojeluaineita sen käyttörajoitusten mukaisesti pesäketorjuntana. Vaikea rikkakasvitilanne tarkoittaa sitä, että lohkolla esiintyy laajamittaisesti helposti leviäviä rikkakasveja, hukkakauraa, persianjättiputkea, armenianjättiputkea, keltamajavankaalia, alaskanlupiinia, hamppuvillakkoa, tarhatatarta, japanintatarta, sahalinintatarta, komealupiinia, kurtturuusua, lännenpalsamia tai marunatuoksukkia.

Pyydä aina lupa kasvinsuojeluaineen käyttöön suojakaistalla oman alueesi ELY-keskuksesta=> valvonta.etela-pohjanmaa(at)ely-keskus.fi. Lupaa haetaan kirjallisesti lomakkeella 443.

Maatalouskäyttöön otetun alan pitää olla vuodesta 2023 alkaen pysyvästi nurmikasvustolla

1.1.2023 ja sen jälkeen maatalousmaaksi muusta käytöstä raivaamalla tai muilla keinoin otetulla turve- ja kivennäismaalla, sekä aiemmin turvetuotannossa olleilla aloilla on oltava uuden tukijärjestelmän ehdollisuuden mukaisesti pysyvästi nurmikasvusto.

Nurmikasvusto voidaan uusia vain suorakylvönä tai kevennetyllä muokkauksella siten, että uusi kasvusto kylvetään välittömästi aiemman kasvuston muokkauksen jälkeen. Kyntö edellä mainituilla alueilla on kielletty. Tiedote uusista raivioista ja niiden pysyvän nurmen määritelmästä.

Välitä viljelijästä -projekti

Projektin kautta saat maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle. Avun saaminen alkaa yhteydenotosta esim. omaan työterveyshoitajaan tai projektityöntekijään. Liitteestä löydät uuden Varhaisen välittämisen toimintamalli -kaavion yhteystietoineen. Lue lisää projektista Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen nettivivuilta.