Viljapelto.

Ajankohtaista

Peltotukihaun jälkeinen muutosvaihe

Peltotukihakemuksen jättöaika on päättynyt ja muutosvaihe on auennut Vipu-palvelussa. Voit esim. vaihtaa kasvikoodeja tai lisätä Ekojärjestelmätuen hakurastin. Lue lisää muutosvaiheesta ja selvityspyyntöön vastaamisesta Ruokaviraston sivulta.

Peltotukien peruminen 2023

Peltotukien hakuoppaalle on lisätty ohje tukien perumisesta. Lue lisää Ruokaviraston sivulta.

Auta kehittämään satelliittiseurantaa

Ruokaviraston sivulle on avattu palautelomake, jonka kautta voi ilmoittaa, jos satelliittiseurannan havainto ei vastaa pellolla toteutettuja toimia. Lomakkeella ei kuitenkaan vastata saapuneisiin kysymyksiin. Lue lisää Ruokaviraston sivulta.

Kasvinsuojeluaineiden käyttö suojakaistalla

Kasvinsuojelu ja lannoitus ei ole sallittua suojakaistalla. Vaikeissa rikkakasvitilanteissa voi käyttää kasvinsuojeluaineita sen käyttörajoitusten mukaisesti pesäketorjuntana. Vaikea rikkakasvitilanne tarkoittaa sitä, että lohkolla esiintyy laajamittaisesti helposti leviäviä rikkakasveja, hukkakauraa, persianjättiputkea, armenianjättiputkea, keltamajavankaalia, alaskanlupiinia, hamppuvillakkoa, tarhatatarta, japanintatarta, sahalinintatarta, komealupiinia, kurtturuusua, lännenpalsamia tai marunatuoksukkia.

Pyydä aina lupa kasvinsuojeluaineen käyttöön suojakaistalla oman alueesi ELY-keskuksesta=> valvonta.etela-pohjanmaa(at)ely-keskus.fi. Lupaa haetaan kirjallisesti lomakkeella 443.

Lannoitesäkkikeräys

4h -yhdistys järjestää ReiluTeko -säkkikeräyksen Kauhajoella ja Teuvalla. Täältä löydät esitteen ja ohjeet.

Maatalouskäyttöön otetun alan pitää olla vuodesta 2023 alkaen pysyvästi nurmikasvustolla

1.1.2023 ja sen jälkeen maatalousmaaksi muusta käytöstä raivaamalla tai muilla keinoin otetulla turve- ja kivennäismaalla, sekä aiemmin turvetuotannossa olleilla aloilla on oltava uuden tukijärjestelmän ehdollisuuden mukaisesti pysyvästi nurmikasvusto.

Nurmikasvusto voidaan uusia vain suorakylvönä tai kevennetyllä muokkauksella siten, että uusi kasvusto kylvetään välittömästi aiemman kasvuston muokkauksen jälkeen. Kyntö edellä mainituilla alueilla on kielletty. Tiedote uusista raivioista ja niiden pysyvän nurmen määritelmästä.

Välitä viljelijästä -projekti

Projektin kautta saat maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle. Avun saaminen alkaa yhteydenotosta esim. omaan työterveyshoitajaan tai projektityöntekijään. Liitteestä löydät uuden Varhaisen välittämisen toimintamalli -kaavion yhteystietoineen. Lue lisää projektista Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen nettivivuilta.