Maut matkailuelämyksiksi

Maut matkailuelämyksiksi on Kauhajoen kaupungin hallinoima matkailun kehittämishanke, jota toteutetaan Kauhajoella, Teuvalla, Isojoella, Karijoella ja Kurikassa (pl. Jalasjärven alue). Hankkeen budjetti on 79 931,95 €, josta ELY-keskuksen myöntämä tuki on 63 945,56 €. Hanketta rahoittaa Leader Suupohja ja se on Euroopan unionin osarahoittama.

Ajankohtaista:

Hankkeessa ideoidaan ja työstetään paraikaa toimia eteläisen Etelä-Pohjanmaan ruokamatkailun verkoston kehittämiseksi sekä ruoka- ja elämysmatkareittien suunnitelmiksi.

Meneillään on myös toimijoille suunnattu kysely, jolla kartoitetaan toiveita ja ajatuksia miten ruokamatkailun kehittämistoimia olisi hyvä tästä jatkaa. Kaikki vastaukset ovat arvokkaita, kiitos jo etukäteen ajastasi! Tästä linkistä vastaamaan: Askelmerkkejä ruokamatkailun kehittämiseen eteläisellä Etelä-Pohjanmaalla

Hankkeessa aiemmin tapahtunutta:

Makuja & matkailua, tarinoita & toiveita reitittämässä-työpajakoulutukset järjestettiin keväällä 2025.

Erityisesti Etelä-Pohjanmaan eteläosien matkailu-, ruoka- ja hyvinvointialojen toimijoille sekä aluekehittäjille- ja markkinoijille suunnatut työpajat pitivät sisällään monipuolisia työkaluja matkailun kehittämistä silmällä pitäen. Asiakkaiden odotukset, asiakaspolut sekä alueen toimijoiden ruoka- ja matkailuidentiteetti vaikuttavat siihen millaista tarjontaa matkailijoille tarjoamme ja toisaalta miten matkailijat sitten löytävät alueen tuotteet ja palvelut ja millaisia elämyksiä niistä heille muodostuu. Työpajoissa käytiin läpi matkailun kehittämistä erityisesti ruoka kärkenä, mutta sisällöt sopivat kaikille asiasta kiinnostuneille toimijoille, jotka toimivat matkailukentässä tavalla tai toisella. Työpajat koostuivat kolmesta käytännön tapaamisesta ja kahdesta etävalmennuksesta.
Makuja & matkailua, tarinoita & toiveita reitittämässä-työpajakoulutukset:
Osa I Elsa Resort: 25.3. klo 13-17 Ruokamatkailun lautasmalli -kaiken keskiössä asiakkaat
Ensimmäisessä osassa perehdyttiin asiakkaisiin, heidän polkuunsa, ostomotiiveihinsa ja pohditaan mitä kaikkea meillä on heille tarjota ja miten tuotteet ja palvelut saadaan parhaiten heidän löydettävikseen. Millainen on matkailu- ja ruokaidentiteettimme ja miten sitä hyödynnämme?
Osa II: 3.4. Etävalmennus
Etävalmennuksessa oli mahdollista saada käytännön tukea ja sparrausta omiin ideoihin ja suunnitelmiin.
Osa III Ojalan Pakarin Vintti: 15.4. klo 13-17 Johdatus tarinallistamisen maailmaan -tarinoista potkua liiketoimintaan
Toisessa työpajassa selvitettiin mitä tarinallistaminen on, miksi sitä kannattaisi tehdä, mitä vaikutuksia sillä voi olla yrityksen ja matkailualueen imagolle sekä liikevaihdolle?
Osa IV IKH Areena: 29.4. klo 8.30-16.30 Ruokaa, matkailua ja elämyksiä reitittämässä – Ruoka- ja matkailuelämykset samalle kartalle
Kolmas työpaja oli koko päivän kestävä kokonaisuus ja päivän aikana paneuduttiin tarkemmin alueen tarinaan ja toimijoiden verkostoihin rakentaen matkailureittejä alueen markkinointia- ja myyntiä tukevaksi sisällöksi. Työpajassa saatuja oppeja hyödynnetään laajasti suunniteltaessa erilaisia ruoka- ja elämysmatkareittejä. 
Osa V: 22.5. Etävalmennus
Etävalmennuksessa on mahdollista saada käytännön tukea ja sparrausta alueen valmistuviin ruokamatkareitteihin ja kokonaisuuksiin.
Työpajat veti ja valmennuksesta vastasi matkailuasiantuntija, Visit Finland Akatemian valmentaja, World Food Travel Association lähettiläs Anna Rinteinen. Työpajakokonaisuudet olivat osallistujille maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Maut matkailuelämyksiksi seminaari 13.2.2025

Maut matkailuelämyksiksi seminaari järjestettiin Kauhajoella, Sanssinkartanossa ystävänpäivän aattona. Paikalle kokoontui suuri joukko ruoasta, matkailusta ja kehittämisestä innostunutta kuulijaa. Seminaarissa kuultiin asiaa ruokamatkailusta sekä Maut matkailuelämyksiksi-hankkeesta ja myös tuloksia hankkeessa toteutetusta kyselytutkimuksesta ruoka- ja matkailutoimijoille. Seminaarissa kuultiin myös puheenvuorot Maistuvaa matkailua Ruokaprovinssissa-hankkeelta sekä Etelä-Pohjanmaan uudelta matkailumarkkinointiyhtiö Visit Seinäjoki Region Oy:ltä. Mielenkiintoisen kuultavan lisäksi tilaisuudessa saatiin maistella herkullisia makuja ruokamatkailun hengessä, kun tarjolla oli perinteisiä pohjalaisia makuja uudella twistillä tarjottuna.

 

Lisätietoja hankkeesta:

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Etelä-Pohjanmaan eteläosan tunnettuutta osana ruokamaakuntaa ja Ruokaprovinssia tunnistamalla alueen erityisyyttä tuovia ruokatuotteita, matkailupalveluita sekä sisällyttää niitä osaksi aluemarkkinoinnin tarinaa. Reseptit, ruokatarinat, ruokaperinteet ja tuotteet tuodaan osaksi matkailuviestintää ja -elämyksiä. Hankkeen suorana kohderyhmänä ovat ruoka- ja matkailupalveluita tuottavat toimijat, joita kannustetaan verkostoitumaan ja kehittämään liiketoimintaansa sekä luontomatkailun että ruokamatkailun osalta. Toimijoille kohdennetaan ja järjestetään työpajoja ja asiantuntijatukea, joilla autetaan alueen ruokakulttuurin sisältöä tuottavia yrityksiä huomioimaan alueen ruokasanoman tuotekehityksessään ja tarinallistamaan oman tuotannon erityisyys. Hankkeessa kehitetään myös GEOfood-konseptin tarjontaa alueella ja viedään viestiä konseptista toimijoille. Myös vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat hankkeen tärkeitä teemoja, joista viestimiseen toimijoita kannustetaan.

Hankkeeseen on mahdollista tulla mukaan missä tahansa vaiheessa koko hankkeen käynnissä olon ajan. Osallistuminen hankkeen toimenpiteisiin on yrityksille ja muille toimijoille maksutonta.

Projektipäällikkö
Teija Koivisto