Ympäristöterveysvalvonta haluaa muistuttaa käsienpesun tärkeydestä. Käsien peseminen huolellisesti ja riittävän usein on elintarvikkeiden turvallisen käsittelyn ja yleisen hygienian kivijalka, myös kotikeittiössä. Vatsataudin leviämistä voi ehkäistä tehokkaalla käsienpesulla. Huolellisella käsienpesulla voidaan ehkäistä myös influenssan leviämistä ihmisten välillä.
Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta
Pesemättömissä käsissä on aina ympäristöstä ja ihosta itsestään peräisin olevia mikrobeja, kuten bakteereja ja viruksia. Kun elintarvikkeita käsitellään paljain käsin, bakteerit ja virukset siirtyvät käsistä elintarvikkeisiin. Elintarvikkeisiin jouduttuaan bakteerit voivat lisääntyä niin että ne aiheuttavat sairastumisen. Virukset eivät lisäänny elintarvikkeissa, mutta jo hyvin pieni määrä viruksia voi johtaa sairastumiseen. Tautia aiheuttavat mikrobit voivat olla hyvin kestäviä. Osa bakteereista lisääntyy jääkaappilämpötilassa ja osa voi tuottaa kuumennusta kestäviä bakteerimyrkkyjä ruokiin. Paras tapa välttää tautia aiheuttavien mikrobien joutuminen elintarvikkeisiin on käsien huolellinen peseminen vedellä ja saippualla. Kädet tulisi pestä aina ennen ruoanvalmistusta, tarvittaessa myös sen aikana ja aina ennen ruokailua.
Pese kädet:
- aina ennen kuin aloitat ruoanvalmistuksen
- ruoanvalmistuksen aikana, kun olet käsitellyt raakaa lihaa, siipikarjanlihaa tai kalaa
- kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruoan käsittelyyn
- ruoanvalmistuksen lomassa tehdyn askareen jälkeen, kuten esimerkiksi wc:ssä käynnin, vaipanvaihdon, niistämisen ja roskapussin tyhjentämisen jälkeen
voit käyttää käsien pesun jälkeen vielä käsien desinfiointiin tarkoitettua valmistetta, jos sinulla on vatsatauti - jos sinun ei ole mahdollista pestä käsiä, esimerkiksi piknikillä ja matkoilla, puhdista ensin kädet huolellisesti hajustamattomalla kosteuspyyhkeellä ja käytä sen jälkeen käsien desinfiointiin tarkoitettua valmistetta
Oikea käsienpesutekniikka
- poista sormukset, korut ja kellot pesun – ja ruoanlaiton – ajaksi
- kostuta kädet lämpimällä vedellä
- ota käsiin nestesaippuaa
- hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia
- pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormuksien alustat
- huuhtele kädet puhtaiksi
- kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen tai kangaspyyhkeeseen
- sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä
- tarvittaessa käytä pesun jälkeen vielä käsien desinfiointiin tarkoitettua valmistetta
Tulostettava kuvaohje: Pese kädet näin
Älä valmista ruokaa sairaana
Sairaana ei kannata valmistaa ruokaa toisille. Kosketus- tai pisaratartunnan kautta voit helposti saastuttaa ruoan ja sairastuttaa toiset. Muista suojata mahdollisesti kädessä olevat haavat laastarilla. Haavoissa ja tulehtuneessa käsien ihossa on normaalia enemmän bakteereja. Jos vatsaa vääntää tai flunssa on pahimmillaan, kannattaa ruoanlaitto luovuttaa jollekin toiselle. Jos tämä ei ole mahdollista, käsittele elintarvikkeita huolellisesti ja kiinnitä huomiota huolelliseen käsienpesuun. Voit pesun lisäksi käyttää käsien desinfiointiin tarkoitettua valmistetta.
Katso vielä video: Kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä