Elintarvikkeet joulumyyjäisissä

Neljä pientä maustekakkua. Lisäksi teksti Elintarvikkeet joulumyyjäisissä.Joulu lähestyy vauhdilla ja perinteiset joulumyyjäiset ovat taas ajankohtaisia. Haluatko myydä itse tekemiäsi joululeivonnaisia ja -ruokia joulumyyjäisissä?

Ympäristöterveysvalvonta on koonnut yhteen tärkeimmät asiat, jotka sinun tulisi ottaa huomioon tuotteiden hygieenisessä valmistuksessa ja tuotteiden pakkausmerkinnöissä.

Tarvitseeko ympäristöterveysvalvontaan tiedottaa, kun menen myymään myyjäisiin?

Mikäli kyseessä on yhdistysten, koululuokan tai harrastetoiminnan myyntitapahtuma, ei tiedottamista tarvitse tehdä.

Jos kyseessä on ammattimainen toiminnanharjoittaja, tulee toimijan olla rekisteröitynyt elintarvikevalvontaan ja tällöin toiminta on tiedottamisvelvollista.

Millaista toimintaa yleishyödylliset yhdistykset, koululuokat ja urheiluseurat voivat harjoittaa varainkeruuna?

  • huoneenlämmössä säilyvien tuotteiden valmistusta ja myyntiä
  • grillimakkaroiden paistamista, voileipien koostamista ja lättyjen valmistusta ja myyntiä
  • joululaatikoiden valmistusta ja myyntiä

Mitä ei saa myydä ilman rekisteröitymistä?

  • ei saa tarjoilla tai myydä raakaa tai lähes raakaa lihaa tai kalajalosteita
  • ei suositella helposti pilaantuvien tuotteiden valmistusta ja myyntiä (esim. kermakakut, voileipäkakut)

Hygienia

Valmista tuotteet hygieenisesti. Älä valmista ruokaa muille sairaana. Poista korut ja pese kädet huolellisesti. Suojaa hiukset päähineellä. Pidä työympäristö ja työvälineet puhtaina.

Lämpötilahallinta

Varmista, että kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Jäähdytä tuotteet nopeasti. Huolehdi tuotteiden kylmäketjusta. Kylmälaitteiden lämpötilan tulisi olla alle +6 astetta. Myös myyntitapahtumassa tulee huomioida tuotteiden lämpötilahallinta.

Allergeenien hallinta ja pakkausmerkinnät

Jos viet myyjäisiin myyntiin kotona valmistamiasi elintarvikkeita, muista antaa ostajille tuotteista helposti luettavat ja riittävät tiedot. Pakatuista elintarvikkeista tulisi ilmoittaa vähintään seuraavat tiedot:

  • elintarvikkeen nimi
  • Aineosaluettelo (sis. allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet)
  • sisällön määrä
  • valmistuspäivä

Suosi täsmällisiä tietoja. Esimerkiksi mausteiden osalta kannattaa ilmoittaa, mitä mausteita elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty pelkän sanan ”mausteet” sijasta. Näin ostaja pystyy valitsemaan itselleen parhaiten sopivat tuotteet.

Esimerkki kotitaloudessa valmistetun, pakatun elintarvikkeen merkinnöistä:

Tiikerikakku 350 g
Sisältää vehnäjauhoa, voita, maitoa, kananmunaa kaakaojauhetta, leivinjauhetta ja vaniljasokeria.
Valmistettu 16.8.2024.

 

Jos kaipailet lisätietoja, ota yhteyttä ympäristöterveysvalvontaa: ymparistoterveys@kauhajoki.fi