Kakkukuva - kuvituskuva

Ympäristöterveysvalvonta muistuttaa elintarvikkeiden säilytysajoista ja -lämpötiloista kotikeittiöissä näin juhlakauden alkaessa.

Useimmat ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan. Tarkista säilytysaika pakkausmerkinnöistä. Käytä elintarvikkeet mahdollisimman tuoreina ja mahdollisimman pian pakkauksen avaamisen jälkeen. Muista nyrkkisäännöt: ”Osta kotiin vain sen verran kuin käytät” ja ”Ensin ostettu käytetään ensin”.

Käsittele elintarvikkeita aina puhtain käsin ja välinein. Säilytettäessä useista ruoka-aineista valmistettuja valmiita ruokia, säilytysajan määrää aina nopeimmin pilaantuva ruoka-aine.

Tarjoa ruoka mahdollisimman pian kypsentämisen jälkeen tai pidä ruoka kuumana tarjoiluun asti. Jos tarjoiluun on pidempi aika, kannattaa ruoka jäähdyttää ja kuumentaa myöhemmin uudestaan.

Nosta kylmänä tarjoiltavat ruoat juuri ennen tarjoilua pöytään. Jos tarjoiluaika on pitkä esimerkiksi juhlissa, käytä kuuma- ja kylmäalustoja varmistamaan oikea tarjoilulämpötila. Esimerkiksi pakastimessa jäähdytetyt vuolukiviset astiat ja alustat varastoivat hyvin kylmää. Ruokaa kannattaa laittaa tarjolle pieniä määriä ja täydentää menekin mukaan.

Heitä tarjoilusta jäljelle jääneet, huoneenlämmössä lämmenneet elintarvikkeet pois. Älä jäähdytä ja tarjoile niitä uudelleen.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta Elintarvikkeiden käsittely ja säilyttäminen

Katso video: ”Kuusi simppeliä ohjetta, joilla voit välttyä ruokamyrkytyksiltä”.