Spitaalijärvi, LH Geopark

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin ensimmäinen väliarviointi kesäkuun lopulla mittaa Geoparkin onnistumista

Kesäkuun 25.–29. päivä Lauhanvuori – Hämeenkangas Geopark -alueelle saapuu maailmalta kaksi UNESCOn Geopark-arvioitsijaa, toinen Kreikasta, toinen Norjasta. Alue on toiminut UNESCO Global Geoparkina vuodesta 2020. Geopark-jäsenyyteen tähtäävä ensimmäinen arviointi tehtiin neljä vuotta sitten, ja nyt katsotaan, miten alue on vastannut UNESCO Global Geoparkeille asetettuihin tavoitteisiin ja suosituksiin. Arvioitsijoille kuvataan ja esitellään erityisesti neljän vuoden aikana kehitettyjä asioita ja kohteita.

Lauhanvuori−Hämeenkangas Geopark-alue sijaitsee kolmen maakunnan ja yhdeksän kunnan alueella. Etelä-Pohjanmaalta alueeseen kuuluvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki, Pohjois-Satakunnasta Karvia, Siikainen, Kankaanpää ja Jämijärvi sekä Pirkanmaalta Parkano ja Kihniö. Alue sai UNESCO Global Geopark -statuksen vuonna 2020 ja on sen jälkeen toiminut aktiivisena jäsenenä Geopark-verkostoissa maailmalla ja Suomessa. Alueella on edelleen panostettu vahvasti mm. retkeilyinfran, reittien, opastuksen ja kohteiden kehittämiseen, verkostoitumiseen ja kestävän matkailun sekä kohteiden ja alueen näkyvyyden edistämiseen. Työ ei ole koskaan valmis, vaan kehitystyö jatkuu.

UNESCOn näkökulmasta on tärkeää, miten geologisen, luonnon ja kulttuuriperinnön säilyminen turvataan ja miten sen arvo viestitään seuraaville sukupolville ympäristökasvatuksen keinoin yhdessä alueen koulujen kanssa ja miten se välittyy matkailijoille. Geoparkin ja sen arvojen tulee näkyä selkeästi koko alueella ja digitaalisissa kanavissa. Myös kestävän matkailun tilaa, yritysyhteistyötä ja paikallisten tuotteiden edistämistä arvioidaan osana Geoparkia. Paikalliset toimijat ovat mukana arvioinnissa. Alueen sitoutuminen Geoparkin kehittämiseen tulee olla ilmiselvää.

Arvioitsijat viipyvät alueella nelisen päivää ja tutustuvat kaikkiin näkökulmiin, jututtavat alueen ihmisiä ja raportoivat havainnoistaan UNESCOlle. Heidän arvioidensa pohjalta UNESCOssa tehdään päätös siitä, minkä värisen kortin saamme jatkoon eli voimmeko jatkaa UNESCO Global Geoparkina puhtaalla omallatunnolla.

Suomessa on jo neljä UNESCO Global Geoparkia, Rokua (status saatu 2010), Lauhanvuori – Hämeenkangas (2020), Saimaa (2021), Salpausselkä (2022). Kraatterijärvi Geopark on jättänyt statushakemuksen syksyllä 2022. Suomen Geoparkit muodostavat hienon geomatkailukokonaisuuden, joka kiinnostaa jo maailmallakin ja jota myös yhdessä kehitetään.

Median edustajat ovat tervetulleita Lauhanvuori−Hämeenkangas Geopark -alueen kansainväliseen väliarviointiin seuraavasti:

  • Maanantaina 26.6. Postelliin Kankaanpäähän klo 15 jälkeen (Keskuskatu 51, 38700 Kankaanpää)
  • Tiistaina 27.7. Kauhajoelle Punaiseen tupaan klo 11 jälkeen (Ullantie 9, 61800 Kauhajoki)

Pyydämme ilmoittamaan etukäteen ohjelmaan osallistuvan toimittajan.

Pyydämme myös huomioimaan, että arvioitsijat eivät anna lausuntoja alueelta tekemistään havainnoista eivätkä näkemyksistään alueen UNESCO Global Geopark -kelpoisuudesta.

 

Lisätietoja:

Terttu Hermansson, toiminnanjohtaja, Lauhanvuori−Hämeenkangas Geopark ry, p. 040 6757 363, terttu.hermansson@lhgeopark.fi

Artikkelin kuva: Mia Perkiö