Kurikan kaupunki / Etelä-Pohjanmaan lomituspalvelut tiedottaa 25.4.2025
(Kurikan kaupunki tuottaa Etelä-Pohjanmaan lomituspalvelut)
Lomittajakilpailun semifinaalista Etelä-Pohjanmaalle kolmas sija
Valtakunnallisen lomittajakilpailun semifinaaliin 24.4.2025 Keuda Saaren kartanolla osallistui Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluista kolme lomittajaa. Heistä semifinaalin kolmanneksi sijoittui Sanna Yli-Heikkuri Kauhajoelta 68 pisteellä. Viidenneksi sijoittui Anne Seppälä Jalasjärveltä 61 pisteellä ja kuudenneksi Eeva-Liisa Kilponen Alavudelta 61 pisteellä. Semifinaalista jatkoon pääsivät Jarno Renvall Keuruun lomituspalveluista 77 pisteellä ja Antti Juhala Vehmaan lomituspalveluista 72 pisteellä. Etelä-Pohjanmaan lomituspalvelut kilpailivat samassa lohkossa Etelä-Suomen, Keuruun, Sastamalan ja Vehmaan lomituspalveluiden kanssa.
Tarkkaa työtä lypsyrobotilla
Yksi semifinaalitehtävistä keskittyi lypsyrobotin hallintaan. Kilpailijat hoitivat lypsyprosessin robotilla, tulkitsivat viivelistoja ja tekivät tarvittavat toimenpiteet lehmien haun suhteen. Tuomaristo arvioi heidän kykyään lukea robotin näytöltä eläinkohtaisia tietoja, kuten lypsyn onnistumista, maidon määrää ja lypsyn alipainetta. Myös päivittäinen huolto – kuten robottikäden ja kameran puhdistus – kuului arviointiin.
Ternimaidon laatu tarkastelussa
Toisessa tehtävässä kilpailijat mittasivat ternimaidon vasta-ainepitoisuuden refraktometrillä ja arvioivat sen sopivuutta vastasyntyneen vasikan ruokintaan. Lisäksi he mittasivat juomajauheesta valmistetun maidon kuiva-ainepitoisuuden ja arvioivat sen vaikutusta vasikan terveyteen. Hygienia, tekninen tarkkuus ja eläinten hyvinvointia tukevat päätökset olivat tässä tehtävässä keskiössä.
Pienkuormaajatehtävässä punnittiin ajotaitoa ja turvallisuutta
Kilpailijat suorittivat pienkuormaajalla lavansiirtotehtävän, jossa arvioitiin muun muassa koneen ajoonlähtötarkastus, etulaitteen kiinnitys sekä ajotarkkuus ja turvallinen työskentely. Pisteitä jaettiin myös suojavarusteiden oikeaoppisesta käytöstä ja ympäristön havainnoinnista.
Tautisulku – tilalle tultiin hygieenisesti
Tautisulkutehtävässä kilpailijat osoittivat, että he osasivat siirtyä tilan ”likaiselta” puolelta ”puhtaalle” puolelle ilman tautiriskiä. Vaatteiden vaihto, käsien pesu ja desinfiointi sekä asianmukainen pukeutuminen arvioitiin tarkasti – tiloille tulevien lomittajien tuli tuntea bioturvallisuuden merkitys.
Lomittajakilpailun finaali syyskuussa
Kilpailun finaali järjestetään Pohjois-Karjalassa Kiteen koivikolla elomarkkinoiden yhteydessä järjestettävässä juhlassa 12.-13.9.2025. Finaaliin tiensä selvittivät Heino Kakko ja Maritta Komulainen Pohjois-Karjalan lomituspalveluista, Jarno Renvall Keuruun lomituspalveluista, Antti Juhala Vehmaan lomituspalveluista sekä Venla Punkari ja Mervi Hyväri Toholammin lomituspalveluista.
Pohjois-Karjalan lomituspalvelut ja koulutuskuntayhtymä Riveria käynnistivät yhteistyössä Melan kanssa valtakunnalliset maatalouslomittajakilpailut, joiden tavoitteena on lisätä maatalouslomittajan ammatin tunnettuutta, houkuttelevuutta ja arvostusta. Kaikki Suomen 11 maatalouslomituksen paikallisyksikköä osallistuvat kilpailuihin. Karsinnat alkoivat teoriaosuuksilla ja etenivät alueellisiin semifinaaleihin, joissa lomittajat suorittivat käytännön tehtäviä oppilaitosten tiloissa. Semifinaalit kilpailtiin Iisalmessa Keudan Saaren kartanolla, Sedun Ilmajoen toimipisteellä sekä Ysaon Iisalmen toimipisteellä.
Maatalouslomittajat ovat tärkeä osa Suomen huoltovarmuutta, sillä heidän työnsä mahdollistaa karjatilallisille lepoa ja lomaa vaativasta eläintenhoidosta. Alan vetovoimaa varjostavat kuitenkin rekrytointihaasteet, ja kilpailun avulla halutaan tuoda esiin lomittajan työn monipuolisuus, osaamisvaatimukset ja yhteiskunnallinen merkitys.