Hirven/riistanlihan matka kuluttajan ruokapöytään!

Hirvi makaamassa maastossa, taustalla metsää.

Kesä on vaihtumassa syksyyn ja erilaiset jahtikaudet ovat alkaneet. Metsästäjillä tai metsästysseuroilla saattaa riistanlihaa tulla yli omien tarpeiden ja ruvetaan miettimään lihan myyntiä. Mitä tulee ottaa huomioon?

Jotta metsästäjä tai metsästysseura voi myydä pyydystämäänsä riistan lihaa, tulee jokin alla olevista kohdista täyttyä:

  1. Yksittäinen metsästäjä tai metsästysseura voi rekisteröidä toimintansa elintarvikehuoneistoksi, jolloin he voivat leikata ja myydä tarkastamatonta riistan lihaa suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin.
  2. Metsästäjä tai metsästysseura voi myydä nylkemättömän riistan suoraan kuluttajalle tai vähittäismyyntiin.
  3. Metsästysseura tai metsästäjä voi myydä nylkemättömän riistan riistankäsittelylaitokselle, jossa sen tarkastaa laitoksen eläinlääkäri.
Mitenkä toimitaan, jos riistanlihasta halutaankin tehdä tuotteita (makkaraa, säilykkeitä, palvia)?

Yksityishenkilö voi teettää riistanlihasta tuotteita, mutta se voi tapahtua vain sellaisessa rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa, jolla tällaiseen toimintaan on lupa, ns. rahtitoiminta. Valmistetut tuotteet palautetaan kuluttajan omaan käyttöön. Lähin rahtitoimintaa harjoittava toimija löytyy tällä hetkellä Jämijärveltä.

Lisää tietoa löytyy Ruokaviraston ohjeesta: Riistaohje 2023