Seuralaisemme rotta

RottaKevät on saapunut ja haluamme kertoa ja muistuttaa rotista muutaman asian, koska keväisin rottien kannat ovat oletetusti pienimmillään.

Rotta tarvitsee ihmistä selviytyäkseen ja on hyvin reviiritietoinen. Se elää 10-50 yksilön yhteisöissä, mutta voi elää yksinkin niin halutessaan. Rottien yhteisöt ovat suurimmillaan alkusyksystä ja pienimmillään alkukeväästä. Rotta tarvitsee vesi lähteen lähelle asutustaan ja ruuaksi kelpaa lähes kaikki ruuat.
Yllämainituista syistä johtuen kiinteistön jätehuollon toimivuuden ja riittävyyden varmistaminen on hyvin tärkeä asia. Välttäkää myös luonnonvaraisten eläinten ruokintaa suoraan maahaan.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin hiirien, rottien tai muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Kiinteistöä on myös hoidettava niin, että haittaeläinten pesiytyminen tonteille ja ravinnon saanti olisi mahdollisimman hankalaa.
Kiinteistön omistaja tai haltija voi yrittää hävittää rottia tai muita jyrsijöitä loukuttamalla. Myrkyttäminen kuuluu ammattilaisille. Ottakaa tarvittaessa rohkeasti yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaisiin.

Yhdessä pidämme rottapopulaatiot kurissa!

Ympäristöterveysvalvonta