Tärkeä tiedote mahdollisesta lintuinfluenssahavainnosta

19.7.2023

Kauhajoella Kokonkylästä on löydetty kuolleita luonnonvaraisia lintuja, jotka on lähetetty  näytteeksi lintuinfluenssatutkimuksia varten. Kauhajoella, Karijoella, Isojoella ja Teuvalla ei toistaiseksi ole todettu yhtäkään positiivista lintuinfluenssatapausta.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi virka-aikana ilmoittaa Kauhajoen, Karijoen, Isojoen ja Teuvan alueen kunnaneläinlääkäreille tai virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Lintuinfluenssa voi tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai siihen kuolleita lintuja. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin. Yksittäisen kuolleen linnun voi haudata itse, kunhan suojautuu tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä.

On tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaan tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan olevan katettuja. Mikäli siipikarjassa (myös harrastelinnut) havaitaan influenssa oireita (sierainvuotoa, yskää, apaattisuutta, syömättömyyttä tai kohonnutta kuolleisuutta), tulee siipikarjan pitäjän ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Asiasta tiedotetaan lisää, kun Kauhajoen Kokonkylästä otetuista näytteistä saadaan tulokset.

Lisää tietoa lintuinfluenssasta saa Ruokaviraston sivuilta https://www.ruokavirasto.fi/teemat/lintuinfluenssa/

Alueen kunnaneläinlääkärit:
https://kauhajoki.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparistopalvelut/elainlaakintahuolto/

Kauhajoen kaupungin ympäristöpalvelut