Ryijyn lumoa Hämes-Havusessa

Ryijyn lumo -näyttely 11.6.-13.7.2022

Kauhajoen kaupunki on järjestämässä Ryijyn lumo -näyttelyn Hämes-Havusen tiloihin (Koskenkyläntie 312, 61800 Kauhajoki) 11.6.-13.7.2022. Näyttely on avoinna ti-su klo 11-17 (poikkeuksena avajaispäivä 11.6., jolloin näyttely on avoinna klo 13-17) ja se järjestetään yhteistyössä Taito Etelä-Pohjanmaan ja ryijyharrastajien Leila Luukkaisen sekä Ritva Rinta-Tassin kanssa. Suupohjan Lottaperinneyhdistys ry pitää näyttelyn yhteydessä kesäkahvilaa Hämes-Havusen vinttiravintolassa.

Ryijyn lumo -näyttely kokoaa Hämes-Havusen viehättävään pohjalaismiljööseen yli 100 ryijyä, jotka ovat peräisin yksityisiltä henkilöiltä ja ryijyharrastajien kokoelmista. Esillä tulee olemaan sekä perinteisiä malleja että uniikkeja designeja – vanhin ryijy on 1700-luvulta ja uusimmat tältä vuosikymmeneltä. Edustettuina on mm. suomalaisen ryijysuunnittelun huippunimiä, kuten Akseli Gallen-Kallela, Eliel Saarinen, Impi Sotavalta ja monia muita. Vahvimmin edustettuna ovat ryijyjen huippuvuosikymmenet 20-30 -luvut, 50-70 -luvut sekä paikalliseen perinteeseen kuuluvat ruusuryijyt. Nähtävillä tulevat olemaan siis sekä paikalliset perinteet että valtakunnalliset tyylisuunnat.

”Näyttely tuo esille niin ryijyn komeuden, suorastaan mahtavuuden – ei sitä turhaan sanota tekstiilien kuningattareksi – kuin sen kodikkuuden, jolla se on tuonut lämpöä ja viihtyisyyttä myös pieniin pirtteihin ja kamareihin. Eikä ryijy ole vain historiaa – se elää tässäkin ajassa. Se ilahduttaa, liikuttaa, hämmästyttää monimuotoisuudellaan ja kauneudellaan edelleen.”

– Ryijyharrastaja, kulttuurin ja taiteen moniottelija Leila Luukkainen

Näyttelyn avajaisia vietetään yhdessä kulttuuriviikko Kriuhnaasun avajaisten kanssa lauantaina 11.6. klo 13 alkaen. Tuolloin ohjelmassa on Leila Luukkaisen ja Pentti Ojajärven musisointia, Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuuripäällikkö Hanna Hangasluoman pitämä juhlapuhe, ryijyharrastaja ja Ryijymestareiden leipä -kirjan kirjoittaja Ritva Rinta-Tassin Ryijyn lumo -teemapuhe sekä avajaiskahvit ja näyttelyyn tutustumista. Linkki EP-kalenteriin

Muuta ajankohtaista tietoa näyttelyyn liittyen päivitetään tapahtuman Facebook-ryhmään.