Pihabongauksella talvilinnut tutuiksi

Pikkuvarpunen

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.1.2024 on aika tarkkailla  pihapiirissä tai lähiluonnossa pyrähteleviä lintuja. BirdLife-Suomen vuosittain järjestämässä tapahtumassa jokaisella on mahdollisuus ilmoittaa valtakunnalliseen rekisteriin tietoja omalla paikkakunnalla talvehtivista linnuista. Tuloksista saadaan arvokasta tietoa talvilintujen määristä ja levinneisyydestä.

Bongauksessa havainnoidaan tunnin ajan valitsemallasi paikalla vierailevat linnut, tunnistetaan lajit ja laske-taan määrät, sekä ilmoitetaan tiedot BirdLife:in verkkosivuille joko sähköisesti tai postikortilla. Ehkä helpoiten havaintoja voi tehdä yksin tai yhdessä koti-ikkunasta pihan lintuja seuraten. Tapahtuma on myös loistava tilaisuus opettaa lapsille luonnon havainnointia ja lintulajeja sekä keskustella esim. luonnonmonimuotoisuudesta Kyseessä ei ole kilpailu. Kultakin paikalta tehdään vain yksi tunnin mittainen havaintojakso.

Osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Tapahtuman virallisille verkkosivuille pääset linkistä: BirdLife Suomi | Osallistuminen Pihabongaukseen. Sieltä löytyy tarkat toimintaohjeet ja muuta materiaalia aiheeseen liittyen.

Toivomme aurinkoista bongausviikonloppua ja linnuille suotuisa lentokelejä
Ympäristönsuojelun väki

PS. Alkuun päästyäsi lintubongausta voi jatkaa esim. ”Tunnista sata lintulajia vuoden aikana”-haasteen merkeissä. Pihalla liikkuvia nelijalkaisia voi tarkkailla vaikka hangelle ilmestyneistä jäljistä. Tarkkaile lumijälkiä | Opettajalle | Oppiminen | yle.fi     Lumijalkien_tunnistaminen.pdf (riista.fi)