Spelit 2022

Spelien ohjelma saleittain:
Perjantai      Lauantai

Spelit 50 vuotta Kauhajoella 17. – 19.6.2022

Tervetuloa!

JuhlaSpelien suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Eteläpohjalaiset Spelit kansanmusiikkiyhdistys on perustettu Kauhajoella 19.11.1971. Eteläpohjalaiset Spelit yhdistys perustettiin järjestämään nimeään kantavaa kansanmusiikkitapahtumaa. Vuosikymmenien varrella tapahtuma on kiertänyt ympäri maakuntaa ja nyt  Spelit järjestetäänKauhajoella kahdeksannen kerran.

Eteläpohjalaiset Spelit on ollut toimintansa alusta lähtien yksi maamme merkittävimmistä kansanmusiikkitapahtumista. Tapahtuma on heti Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien jälkeen maamme suurimpia valtakunnallisia ja kansainvälisiä kansanmusiikkiin pohjautuvia kulttuuritapahtumia Suomessa.

Tapahtuman myötä on kehitetty ja luotu eri pitäjissä oman alueellisen kulttuurin pohjalta uusia musiikkiin, lauluun ja tanssiin perustuvia ohjelmakokonaisuuksia. Eteläpohjalaiset Spelit -kansanmusiikkitapahtuma on kuulunut Taiken (Taiteen edistämiskeskuksen) valtakunnallisesti tuettujen kulttuuritapahtumien joukkoon. Tästä statuksesta Spelit ry:n hallitus tulee pitämään kiinni myös tulevina vuosina.

Spelit 2022 talkoohakemus

Eteläpohjalaiset Spelit Kansanmusiikkiyhdistys ry etsii talkoolaisia Juhla Spelit 50 vuotta -tapahtumaan. Talkootyössä pääset olemaan osana tapahtuman onnistumista sekä tutustumaan uusiin ihmisiin, unohtamatta työkokemusta ja vapaaehtoisuudesta saatavaa hyvää mieltä. Kiitokseksi vapaaehtoisuudesta saat myös ilmaislipun tapahtumaan tai viiden kerran käyntilipun uimaan/kuntosalille Virkkuun. Talkootehtävät ovat noin viiden tunnin pituisia vuoroja.
Tervetuloa talkoisiin! Täytä oheinen lomake: Talkoolomake

Liput:
PE 20 € / sisältää kaikki perjantain esitykset
LA 30 € / sisältää kaikki lauantain esitykset
PE-LA 40 € / sisältää kaikki perjantain ja lauantain esitykset
SU ilmainen sisäänpääsy
Spelien kaikki ohjelma on Koulukeskuksen saleissa ja sisäpihalla, Prännärintie 4, Kauhajoki. Ohjelman lopussa kartta.
Säätila huomioiden ulkolava tai liikuntahalli.

Katso Spelien ohjelma saleittain:
Perjantai      Lauantai

Perjantaina 17.6.2022

Avajaiset klo 18.00

Panula-opiston oppilaat opettajineen esiintyvät.

Director Musices Mauno Rinta-Säntti – Muistokonsertti

Kello 19.00, Auditorio

Director Musices Mauno Rinta-Säntti

Director Musices Mauno Rinta-Säntti on ollut Spelien voimahahmo vuosikymmenten ajan. Konsertti kunnioittaa hänen muistoaan. Konsertissa esitetään Mauno Rinta-Säntin sovittamaa musiikkia. Muistokonsertissa soittavat Teuvan Soitinyhtye, johtajanaan Tuomo Tiitinen ja Kauhajoen Pelimannit, johtajanaan Tiina Perkiö

Speleissä esiintyvät Pelimannit

Alavuden Kaksiriviset, Anna-Liisa ja Margit Rantamäki, Arto Ylinen, Baddingtones, duo Liisa ja Maija, Eero ja Sisko Perttunen, Haukia Reijo, Hilipakat ja Lipparit, Isojoen harmonikat, Jalasjärven 1-riviset, Jalasjärven 2-riviset, Juhani Niskanen, Katja ja Anneli, Kauhajoen pelimannit Keskisuomalaiset pelit, Kirsi ja Erkki-Jussi, Lakeudenportin kansalaisopiston lausuntaryhmä, Luunappi, Mantupelimannit, Mestaripelimannit Katja Lampinen ja Pentti Ojajärvi, NokiSet, Pelimanniyhtye Laiku, Pessi ja Juntti, Rentukat, Seinäjoen Kaksiriviset, Suupohjan puhallinorkesteri, Seinäjoen Ukuleleorkesteri, Talkoopelimannit, Teijo Aho, Trio Rauhala, Uskospois’, Väkitukko, Välisoittajat, Yli-Rahnaston pelimannit ja lisää on tulossa!

 

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat, Jussit

Kello 20.00-21.15. Liikuntasali

Vuoden 2017 alusta Jussien taiteellisena johtaja aloittanut KM Juha Holma  on monipuolinen musiikkimies, kuoronjohtaja ja säveltäjä. Hän on toiminut mm. jyväskyläläisen Mieskuoro Sirkkojen johtajana, Suomen Mieskuoroliiton taiteellisena johtajana sekä Mieskuoro Laulajien johtajana Tampereella.

Jussien ohjelmistoon on vuosien varrella kuulunut useita Juha Holman teoksia ja esim. Leevi Madetoja mieskuorokilpailussa Espoossa 2010 Jussit esitti Holman ”Ihanainen impi”-teoksen pokaten sillä parhaan palkinnon elossa olevan säveltäjän teoksen esittämisestä. Jussit ja Juha Holma ovat tehneet yhteistyötä aikaisemminkin, Jussien esittäessä Holma teoksen ”Miehen tie” vuoden 2004 Tangomarkkinoilla. Miehen tie esityksestä on tehty myös Suomen ensimmäinen mieskuoro DVD-taltiointi.

Nykyisin Tampereella asuva Holma tunnetaan mieskuoropiireissä tinkimättömänä ja samalla kuitenkin hieman veijarimaisena johtajana, joka saa kuoroihinsa uutta sykettä.

 

Jonna Pirttijoki ja Aqueca

Kello 21.00 Koulukeskuksen sisäpiha – ulkolava

Keinuttavaa brasilialaista rytmimusiikkia. Tuttuja ja tuntemattomampia musiikkihelmiä. Hyvää ja iloista meininkiä!
Hersyvää ja haurasta. Jonna Pirttijoki on toiminut pitkään musiikin alalla ja nyt on tullut aika astua esiin myös oman musiikin tulkitsijana. Usein tällä laulajalla on mukanaan myös rakas soitin, harmonikka. Inspiraation lähteitä on löytynyt erityisesti kiihkeistä lattarisävelistä ja tangosta sekä vaikuttavista tarinoista. Speleissä Jonnan kanssa musisoi Aqueca-yhtye.

 

Kansanmusiikkiyhtye Rällä

Kello 22.00. Auditorio

Rällä on oululainen kansanmusiikkiyhtye, jossa soittavat Erja Pätsi (viulu), Osmo Hakosalo (viulu) ja Anne-Mari Kanniainen (haitari). Rällän soitto on energistä, herkkää, taiturimaista, tanssittavaa musiikkia, jonka svengin mukana kuulijan varpaiden on vaikea pysyä paikoillaan. Ohjelmisto koostuu perinteisistä pelimannisävelmistä ympäri Suomen.

Kotamäki Company

Kello 23.00 Koulukeskuksen sisäpiha – ulkolava

Lauri Kotamäki: laulu, akustinen kitara, 2,5 -rivinen hanuri. Olli Sippola: viulu, piano, laulu.
Severi Hietala: kitara, saksofoni, laulu. Jesse Lehto: rummut. Sampsa Kujala: basso.
Kotamäki Company on Lauri Kotamäen luotsaama uusi, rosoinen mutta hellä rock-yhtye. Rehvakkaana haitaripelimannina tunnettu Kotamäki on hiljattain löytänyt itsestään syvällisen lauluntekijän, joka ei pelkää tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin.
Kotamäen laulut luotaavat suomalaisen ihmisen sielua pohjamutia myöten. Yhdessä hetkessä tuijotellaan kaurismäkeläisesti oluttuopin pohjaan, kunnes yhtäkkiä singahdetaan avaruuden tähtitarhoihin ja mystisiin unikuvitelmiin. Lauluissa kaikuu elämän koko kirjo iloineen ja suruineen.
Kotamäen aikaisemmista edesottamuksista tuttu pilke silmäkulmassa on nytkin läsnä, mutta pohjalaisesta perinteestä Company ottaa askeleen poispäin, kohti kotimaisen rockin rouheaa maisemaa.
Rockin ja kansanmusiikin saundeja sulavasti yhdistelevä Kotamäki Company tarjoilee kaikkea roisin kapakkajatsin, lainsuojattoman kantrin ja taivaalle tähyilevien haikeiden balladien väliltä. ”Meillä on yhdessä helvetin hauskaa ja se kuuluu soitossa”, kuvailee Kotamäki yhtyettään, jonka hän kokosi parhaista soittokavereistaan. ”Tää bändi tuntuu niin oikealta!”
Kuvaaja-JP-Niemelä

Speleissä mukana koko tapahtuman ajan:

 

 

Lauantai 18.6.2022

Soittokilpailu

Kello 10.00-12.00 Soittokilpailu (1- ja 2 riviset, huuliharppu, pelimannien merkkisuoritus)
Auditorio, Prännärintie 4, Kauhajoki

Antti Paalanen Soiva luento

Kello 14.00 Antti Paalanen Soiva luento, Auditorio

Soiva luento: Eteläpohjalainen haitarinsoitto elävänä perintönä. Haitarinsoittaja Antti Paalanen aineettoman kulttuuriperinnön ja sen alueellisen suojelun äärellä. Kuva Kimmo Känsälä.

 

Alavuden Lausujat

Kello 15.30 Alavuden Lausujat ja Lakeudenportin kansalaisopisto, Auditorio

Kauhajoen Pelimannit

Kello 15.00 Liikuntasali

Vuoden 2022 Speliyhtyeeksi on valittu Kauhajoen Pelimannit

 

Suupohjan Puhallinorkesteti SUPO

Kello 16.00 Koulukeskuksen sisäpiha – ulkolava


Suupohjan Puhallinorkesteri on vuoden 2007 alussa toimintansa aloittanut orkesteri, johon kokoontuu väkeä eri puolilta Suupohjaa, niin sisämaan kuin rannikonkin puolelta.

 

Spelimannisävellyskilpailu

Kello 17.00 Spelimannisävellyskilpailu, Auditorio

 

Kauhajoen Kamarikuoro

Kello 17.00. Liikuntahalli

Kauhajoen kamarikuoro on Kauhajoen kansalaisopiston alaisuudessa toimiva kuoro, jonka kokoonpanoon kuluu jäseniä myös ympäristön kunnista.  Kuoron johtajana musiikin maisteri, diplomilaulaja Romuald Podleśny.

 

Suo Seinäjoen ukuleleorkesteri

Kello 18.00 Koulukeskus sisäpiha – ulkolava

Väkitukko kansantanssiryhmä

Kello 19.00 Väkitukko kansantassiryhmä, Auditorio, Prännärintie 4, Kauhajoki

 

Yhteissoittokappaleiden esitys

Kello 19.00 Koulukeskus sisäpiha – ulkolava

 

MäSä Duo

Kello 20.00  Koulukeskus sisäpiha – ulkolava

MäSä Duo yhdistelee uutta ja vanhaa perinnettä ronskilla eteläpohjalaisella otteella. Kaustislaisen Kyösti Järvelän tiukka pelimanniote viulussa kohtaa lapualaisen Lauri Kotamäen rytmikkään hanurismin. Miesten soitossa ja laulussa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita aidolla pelimanniotteella. MäSä Duo soittaa ja laulaa perinteitä kunnioittaen. ”Luomme uutta perinnettä laidasta laitaan. Folk you!”

 

 

Elonkerjuu

Kello 22.00  Koulukeskuksen sisäpiha – ulkolava

Pohjanmaalta kotoisin oleva vauhdikas yhtye ei paljon esittelyjä kaipaa. Suomirockia soittavan Elonkerjuun musiikissa on kansanmusiikista juurensa juontavia folk rock -vaikutteita. Yhtyeen jäsenet: Osku Ketola – laulu ja viulu, Simo Ralli – sähkökitara ja taustalaulu,  Antero Naali – basso ja laulu, Lenni Paarma – rummut, helistin ja taustalaulu.

 

Sunnuntai 19.6.2022

Jorma Panulan juhlakonsertti

Kello 16.00 Liikuntahalli

Jorma Panulan juhlakonsertissa esiintyy Panula-opiston pelimannit, Mauno Järvelä ja Kaustisen pelimannit, torviseitsikko

Takavuosina Akateemikko Jorma Panula sovitti aina kulloisiinkin Speleihin yhteissoittokappaleet. Tulevissa JuhlaSpeleissä elvytetään tämä perinne. Jorma Panula koosti tulevia JuhlaSpelejä varten yhteissoitto-ohjelmiston siten, että valitut kappaleet edustavat mahdollisimman laajasti Spelien 50-vuotista toiminta-aluetta.

 

KARTTA – Spelit-2022-koulukeskus- ja-parkkipaikat 
(tulostettava versio)