Tikka-blogi

21.9.2022

Kauhajoen kansalaisopiston uusi taideaineiden opettaja. Onko moukaria SM-tasolla heittävä Tytti sinulle jo tuttu?
Tytti Oikarainen valmistui viime keväänä taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta ja toimii nyt taideaineiden opettajan viransijaisena Kauhajoen kansalaisopistossa.  Tytti on kotoisin Lapista, Posion kunnasta. Omien sanojensa mukaan:  ”keskeltä ei mitään”. Tytti harrastaa moukarinheittoa ja kilpailee lajissa SM-tasolla.

Riisitunturin juurelta Suupohjaan
Kysyin Tytiltä, että mistä ihmeestä hän keksi hakea Kauhajoelle töihin? ”Otin heinäkuussa, äitini rohkaisemana, ison loikkauksen elämässäni ja muutin tänne Suupohjaan, koska sain kiinnostavan työtarjouksen ja työhaastiksessa vaan oli niin kivaa!” Kauhajoen kansalaisopiston kuvataiteiden opettajan paikka onkin nyt hänen elämänsä ensimmäinen ”oikea työpaikka”.

Tytti on omien sanojensa mukaan ”aktiivinen ja tomera”. Hän on tottunut ottamaan itse asioista selvää, mutta kysyttävääkin on silti ollut. Hän on ollut kiitollinen kaikesta saamastaan avusta, kiittää työkavereitaan ja kaikkia kauhajokisia, joiden kanssa hän on tekemisissä ollut. ”Ihan kaikki ovat olleet tosi ymmärtäväisiä ja ihania”, hän tähdentää.

Kuulemansa mukaan  täällä Kauhajoella kävi urheilupiireissä jo heinä-elokuussa melkoinen ”positiivinen kuhina” tulostani, että tänne Kauhajoelle oli senkin vuoksi tosi kiva tulla. ”Onhan tämä ollut melkoinen loikka”, pienestä 50 asukkaan Tolvan kylästä, Riisitunturin juurelta kotoisin oleva Tytti hymyillen kertoo.

Opetusohjelman visuaalinen ilme Tytin käsialaa
Tytin visualisoimassa Kauhajoen kansalaisopiston opetusohjelmassa on tarjolla 8 erilaista kuvataiteisiin liittyvää kurssia ja yksi kanteleen soittoryhmä, joissa hän opettajana toimii. Tavoitteena kuvataiteen kursseilla on, että jokaisella olisi hyvä olla, tässä kaikille uudessa tilanteessa. Käytössä on aluksi olleet tutut ja turvalliset aiheet ja välineet. Oppilaat ovatkin olleet todella innoissaan ja ottaneet uuden open ilolla vastaan. Tytti kertoo innoissaan: ”nimikin on kait helppo muistaa, koska kirjastotalon ohi kulkiessani olen monesti kuullut iloisia huudahduksia, hei Tytti, mitä kuuluu?”

”Jaamme oppilaideni kanssa lähes samanlaista arvomaailmaa”
Uusi kuvataideopemme haluaa kehittyä ja ottaa myös tämän uuden työtilaisuutensa mahdollisuutena kehittyä ja lupaa antaa siihen myös itselleen aikaa. Tytti kokee olevansa usein liian vaativa itseään kohtaan, hänen mielestään kaiken pitäisi mennä heti kerralla oikein. Haastattelun aikaan, elokuun lopulla, hän näki kuitenkin jo alkuvaiheessa onnistumisia opetuksessaan. Teemaopinnoissa hän kokee jakavansa lähes samanlaisen arvomaailman oppilaidensa kanssa. Teemaopintojen oppilaat ovat  15-16-vuotiaita nuoria, eikä opettajan ja oppilaiden välillä ole kovinkaan paljon ikäeroa. ”Yhteisten intressien kautta pystyn samaistumaan heihin ja he ovat kokeneet taideopinnot rentoina juttuina”, Tytti kertoo.

Perusopintojen jälkeen Teemaopintoihin
Haastattelijana halusin tietää, mikä on kuvataiteiden perusopintojen ja teemaopintojen välinen ero? Nyt tiedän, että kuvataiteiden perusopintoihin otetaan kuhunkin ryhmään tietynikäisiä opiskelijoita ja kurssit jaetaan viiteen eri ryhmään. Teemaopintoihin siirrytään perusopintojen jälkeen, yläikärajan ollessa 18 v. Teemaopinnot ovat ikään kuin kuvataiteiden syventäviä opintoja, joissa on aina jokin teema, jota käsitellään.

Tytin opetuksessa on tällä hetkellä menossa ”minun maailmani” –teema, jossa keskitytään nykytaiteeseen ja oppilaan omaan kuvamaailmaan. Tarkastelussa on oppilaan oma ympäristö ja hänen oma taiteellinen kehittymisensä. ”Vaikka kaikki kurssit eivät alkaneetkaan liian vähäisen ilmoittautumismäärän takia, näin siis kävi Digitaiteelle, niin haluan kuitenkin suunnitella kiinnostavia ja olemassaoleviin resursseihin sopivia opintokokonaisuuksia, joten päätin yhdistää digijuttuja näihin teemaopintoihin”, kuvataideope summasi ja kertoi sen olleen oppilaidenkin mielestä hieno juttu.

Vapaa sivistystyö –Tytin mukaan
Kysyin, mitä vapaa sivistystyö tarkoittaa Tytille itselleen.  Näin hän vastasi: ”Sen äärelle tulevat ihmiset, jotka haluavat harrastaa  ja kehittää itseään. Se on vapaaehtoista kasvatusta, jolla edistetään ihmisten mahdollisuutta saada opetusta.”  Tytin mielestä kansalaisopistossa opiskelu voi olla helpompaa kuin muualla, jos esimerkiksi opiskelijalla on fyysisiä oppimisvaikeuksia. Vapaassa sivistystyössä huomioidaan myös tasa-arvo ja erilaisia taitotasoja sekä ylipäätään huomioidaan jokaisen ihmisen erilaisuutta. Eli kaikille annetaan mahdollisuus oppia uusia asioita.

Tulevaisuuden Suupohjan kokoinen Kauhajoen kansalaisopisto?
Tulevaisuuden kansalaisopisto Tytin mukaan on kehittyvä ja perinteitä kunnioittava. Se on ennen kaikkea Tytin ajatus, ei niinkään kuvataiteiden opettajan. Tytti soittaa kanteletta, kansallissoitintamme ja pyrkii tuomaan sitä myös kansalaisopiston kurssitarjontaan. Eli kehittymiseen liittyvät opetusohjelmassa olevat uudet kurssit, kuten digitaide ja hathajooga. Mutta tarjonnasta tulee löytyä myös viulun soittoa, puutöiden tekemistä, metsäretkiä ja mahdollisesti tätä kanteleensoittoa. ”Eli toivoisin, että tuotaisiin uutta, mutta ylläpidettäisiin ja kunnioitettaisiin myös vanhaa. Maailma menee eteenpäin, mutta hyvä olisi muistaa, mistä se on kehittynyt”, Tytti haastattelun aikana mietiskeli ääneen.

”Usko ittees, seuraa sydäntäs!”
Lopuksi pyysin Tyttiä miettimään, millainen on hänen lempiajatuksensa, mikä hänen toimiaan ohjaa. Hänen hyvä kaverinsa on joskus kilpakentillä juuri ennen urheilusuoritusta kuiskannut Tytin korvaan: ”Usko ittees, seuraa sydäntäs!”. Viisas ohje on jäänyt hänelle mieleen ja hän on sitä noudattanut ja jaellut itsekin eteenpäin, välillä jopa vitsilläkin murjaissut. Tytin mukaan, jokaisella on mahdollisuus päästä mihin vaan, kunhan vaan itseensä uskoo. Haastattelun viime minuuteilla moukarinheittoa, kanteleensoittoa ja videopelien pelaamista harrastava Kauhajoen kansalaisopiston kuvataideope lausahtaa: ”Mihin meillä kiire tässä valmiissa maailmassa?”

Haastattelu tehty Kauhajoen kansalaisopiston taideluokassa elokuun 19. päivänä, 2022. Tekstin kirjoitti Kauhajoen kansalaisopiston uusi koulutussuunnittelija Riitta Koskinen. Hänestä kuullaan juttua seuraavassa blogitekstissä. Pysythän kuulolla!