Pöytiä odottamassa ruokailijoita

Keittiöt

Koulujen ja päiväkotien keittiöt

Ruokailun tavoitteena on edistää sekä lasten terveyttä että hyviä tapoja. Ravitsemuksellisten tarpeiden ja ruoan maittavuuden varmistamiseksi on suunnittelun pohjana käytetty Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia päiväkodeille ja kouluruokailusuosituksia. Otamme ruokalistasuunnittelussa huomioon myös asiakkaiden toiveita; asiakastyytyväisyyskyselyt ja ruokalistapalaverit kasvattajien, opettajien sekä oppilaiden kanssa.

Keskuskeittiöillä laaditaan vuosittain kuuden viikon kiertävä ruokalista, jota käytetään kaikissa koulukeittiöissä ja päiväkodeilla. Vuotuiset juhlapäivät, erilaiset teemapäivät sekä vuodenaikojen mukaiset raaka-aineet tuovat muutoksia ruokalistaan. Muutoksista tiedotetaan ruokasalissa etukäteen. Päivittäiseen lounasruokaan kuuluu lämmin pääruoka, salaatti, leipä, levite ja juoma. Päiväkodeilla tarjotaan lisäksi aamupala, päivällinen ja välipala.

Päiväkoti Pikku-Äijän keskuskeittiö valmistaa ateriat Pikku-Äijän, Aron, Filppulan päiväkodeille sekä Filppulan esiopetukseen. Yhteiskoulun keskuskeittiö valmistaa koululounaat Koulukeskuksen, Aron, Pukkilan ja Kolmenraitin kouluille. Hyypässä, Kainastolla ja Päntäneellä toimivat omat valmistuskeittiöt.

Toteutamme erikoisruokavalioita terveydenhoitajan tai lääkärintodistuksen tietojen perusteella. Jotta jokainen saisi itselleen sopivaa ruokaa, tulee erityisruokavaliosta ilmoittaa keittiöille mahdollisimman nopeasti hoitoon tultaessa tai koulujen alkaessa. Päiväkodeilla kasvattajat huolehtivat oikeasta ruokavaliosta, kouluilla jokaisen tulee itse huolehtia ruokavalion noudattamisesta.Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa mielellään! Toivomme erityisruokavalioita noudattavien ilmoittavan mahdollisista poissaoloista keittiölle.

Aterioita tarjotaan linjastotarjoiluna ja tasovaunutarjoiluna kunkin toimipisteen tarjoamien mahdollisuuksien mukaisesti. Lapset ruokailevat joko ruokasalissa,luokissa tai päiväkotien osastoilla. Astianpalautus- ja lajittelu tapahtuu itsepalveluna joko tasovaunuilla oleviin koreihin tai astianpesulinjastolle omille paikoilleen.

Terveyskeskuksen keittiö

Asiakkaitamme ovat Akuuttiosasto, Kuntouttavat osastot ja Sanssinkoto, yhteensä n. 135 asiakasta. Palvelu pelaa vuoden jokaisena päivänä aamukuudesta
iltaan klo 19 asti, oli joulu tai juhannus. Tämän lisäksi mielenterveyskuntoutujien päiväpalvelutoiminta noutaa omat lounasruokansa tiistaisin ja keskiviikkoisin. Ikäihmisten virkistyspäiväläisille viedään ruoka keskiviikkoisin ja torstaisin.

Hyvin suurta osaa palvelusta näyttelevät vanhuksille kotiin kuljetettavat lounasannokset (lämmin ruoka, salaatti, jälkiruoka) erityisruokavalioineen. Aterioita kuljettaa neljä autoa, joista yksi ajaa kaksi reittiä. Asiakkaita on tällä hetkellä n. 120. Viikonloppujen annokset toimitetaan pakastettuina ja myös juhlapyhät huomioidaan. Viitenä päivänä viikossa toimii lounasruokailu henkilökunnalle ruokasalissa, jossa on valittavana myös ns. kevyt vaihtoehto; salaatti-ateria, johon voi kuulua myös jälkiruoka. Dieettejä valmistetaan myös ruokasaliin yllättävän paljon. Aina on tarjolla salaattipöytä; vähintään 4 erilaista salaattia vaihtelevasti. Samassa tilassa ruokailevat klo 12:00 jälkeen asiakkaat ns. leirin ulkopuolelta (ikäihmisiä ja potilaiden omaisia). Kokonaisateriamäärä ruokasalissa on n. 100 annosta. Tämä tietää paljon erityisruokavalioita ja ruoan koostumuksen monta muotoa; pehmeä, sosemainen, hienojakoinen tai sileä, nestemäinen.. Kokonaisuudessaan ruokavalioiden osuus on yli 60 %. Siksi onkin suorastaan välttämätöntä, että keittiön henkilökunta on kokonaisuudessaan dieetit hallitsevaa, sillä erityisruokavaliot ovat sairaalan arkea.

(kuva)

Keittiön työnkierto tehostaa toimintaa: pääruokavuoro, dieettivuoro ja jälkiruokavuoro kiertävät keittäjien osalta, sen lisäksi on salaatti- ja ruokasalivastaavat. Viikonloppuisin työssä on kolme henkilöä aamuvuorossa ja kaksi iltavuorossa. Yksi keittäjistä osallistuu akuuttiosaston lounasruoan jakoon. Kaikki astiahuolto hoidetaan keittiöllä. Jokaisesta tehtävästä on laadittu työnkuvaus, joten uusikin työntekijä voi pian päästä ns. remmiin. Lisäksi kierto antaa valmiudet sairaustapauksien nopean ”paikkaamisen”, kun jokainen pystyy joustavasti siirtymään työtehtävästä toiseen lyhyellä varoitusajalla.

Toimintaa on tehostettu ottamalla käyttöön esikäsitellyt kasvikset; näin säästetään työaikaa, vettä ja sähköä. Useimmat lihat tulevat kypsytettyinä ja pehmeitten ruokavalioiden valmistusta helpotetaan ja ravintomäärät taataan pyreillä, timbaaleilla sekä ravintolisillä. Rakennemuutettuun ruokavalioon sisältyvät erirakenteiset ruoat myös jälkiruoasta ja salaateista.

Yhteistyö osastojen ja keittiön välillä tulee toimia mahdollisimman kitkattomasti. Informaatio kulkee ateriatilauskaavakkeiden, puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Vankan ammattitaidon lisäksi tarvitaan rakkautta ruokaan ja ravitsemukseen sekä tietenkin kykyä ja halua ajatella palvelevansa lähimmäistään niin kuin itseään; koskaan ei saa ajatella ”no menköön nyt tämän kerran, kunhan on vähän sinne päin” Se ajattelu voi olla joskus suorastaan kohtalokasta!

Terveyskeskuksessa toimii myös ravitsemustyöryhmä; emäntä on kokoon kutsujana, jokaiselta osastolta on edustaja, sekä lääkäri ja diabeteshoitaja. Annamme myös ravitsemusohjausta tarvittaessa. Käymme mahdollisuuksien mukaan haastattelemassa osastolla olevia asiakkaita pyrkien siihen, että ravintoa saataisiin huonompikuntoisillekin. Ja perinteinen  ”puhumalla asiat selviää” auttaa myös asiaa.

Olemme myös innokkaita kokeilemaan uutta ja toteutamme teemaviikkoja tai perinneruokia.

Vaikka emme elä syödäksemme,  syömme elääksemme!